dunszt.sk

kultmag

Milyen sorozatokat várhatunk januárban

Napjaink egyik legizgalmasabb és legdinamikusabban fejlődő kultúrája a sorozatkultúra – a világ minden táján születnek az eddigi szabályokat felrúgó, újraértelmező, vagy azokat betartva mégis lenyűgöző alkotások. Ennek egyik oka a technológia fejlődése, amely az új közvetítési módok (Netflix, HBO, Amazon, youtube, stb.) mellett rengeteg új témát is adott a területnek. Olyan sebességgel kapjuk az új kontentet, hogy nehéz lépést tartani, ezért összeállításunkban emlékeztetjük a nagyérdeműt, milyen új sorozatokra és évadokra kaphatunk rá az elkövetkező hetekben.

Január 13-án indul útnak a Az új pápa (The New Pope, HBO), Paolo Sorrentino rendezésében, korábbi nagy sikerű Az ifjú pápa (The Young Pope) című etapjának folytatásaként. Jude Law mellett csatlakozik a stábhoz John Malkowich is, de vendégszerepben feltűnik majd a sorozatban Sharon Stone és Marilyn Manson is. Elseje óta elérhető valamint többek közt két új sorozat, A jeges élet (Spinning out) és a Messiás (Messiah) a Netflixen. Előbbiben Kaya Scodelario, az egykori Skins sorozat Effyje alakítja a főszereplőt, Kat Bakert, akinek egy baleset után kell meghoznia a döntést, hogy folytatja műkorcsolyás karrierjét az olimpia felé, ezzel mentális stabilitását is kockáztatva. A Messiás egy modern megváltó-történet, melyben az Isten fiát alakító Mehdi Dehbi karakteréről próbálja a CIA eldönteni, hogy valóban isteni entitás volna-e, vagy egy szélhámos.

A tavalyi Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány (Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile) című életrajzi film után, amely a sokkal érdekesebb Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes minisorozatra is felhívta a figyelmet, 31-én az Amazonon debütál a Ted Bundy: Falling for a Killer című show amely új, női perspektívából mutatja be a hátborzongató történetet: a dokumentum-sorozatban Elizabeth Kendall, Bundy egykori élettársa mellett megszólalnak megmenekült áldozatai valamint további, a nyomozásban és Bundy történetében résztvevő nők.

Az új sorozatok mellett folytatódik sok közönség-kedvenc, a hosszú-hosszú hagyománnyal rendelkező Ki vagy, Doki? (Doctor Who, BBC) elérkezett tizenkettedik évadjához, a Jane Fonda és Lily Tomlin címszereplésében folyó Grace and Frankie (Netflix) hatodik évadjával debütál. Folytatódik a The Good Place (NBC) negyedik évadjának második fele is, a filozófiát és a halál utáni életet utánozhatatlan humorral ötvöző sorozat Kristen Bell, William Jackson Harper és Ted Danson főszereplésében, a könnyeden és család-barátan pszichedelikus animációs sorozatok kedvelőinek örömére pedig érkezik az Infinity Train (Cartoon Network) második évadja is.

A tavaly nagy sikerrel útnak indult, és már néhány nappal az első évad megjelenése után második évad ígéretét kapott Sex Education (Netflix) végre elérkezett tehát ehhez a második évadhoz, január 17-étől megtekinthető a hálózaton. A hónap utolsó napján pedig kezdetét veheti a vég, elérhetővé válik ugyanis a BoJack Horseman (Netflix) utolsó évadjának második fele, amelytől, elnézve az eddigi öt és fél évadnyi előzményt, csak a jó ég tudja mekkora mélységekre és sötétségekre számíthatunk – erről pedig a megjelenés után hamarosan hosszabb elemzés is olvasható lesz a dunszt.sk oldalán.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket