dunszt.sk

kultmag

Kettős kiállítás nyílik Dunaszerdahelyen

Kettős kiállítás nyílik január 17-én a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában 17 órai kezdettel, Gyenes Gábor Petit impressions című képsorozatát és az IN SITU művésztelep három éves termését tekinthetik meg a látogatók.

A Petit impressions képsorozat egy grafikai és festészeti ciklusból épül fel. Az alkotó a szigetköz szlovákiai oldalán fekvő Vajka községben, és annak környezetében szerzett impresszióit, apró megfigyeléseit rögzíti, majd gondolja tovább. A sorozat nem rideg dokumentáció, de nem is idealizáló szépelgés, az őszinte megélések asszociációs technikákkal, és szürreális fogásokkal való továbbgondolása. A képeken az ártér erdői és vizei fonódnak össze a hely lakóival, architektúráival, rutinjaikkal hol harmonikusan, hol feszültséggel. A sorozat Szalay Zoltán író szerint: „egyszerre rácsodálkozás ez a saját gyökerekre, naiv gyönyörködés a paraszti, természetközeli múltban, számvetés mindezek elvesztésével és nem kíméletlen, mindent elsöprő, radikális jellegű, de mégiscsak határozott leszámolás ugyanezeknek a gondolatoknak a nosztalgikusságával és hamisságával”.

Az In SITU művésztelep eddig három alkalommal valósult meg a MASZLO Polgári Társulás révén a kiscsallóközi Vajkán. A sympózium főszervezői Gyenes Gábor és Václav Kinga, eddigi alkotói: Aradský Richard, Ferdics Béla, Funczik Norbert, Gužák Klaudia, Gyenes Gábor, Kubicsek Mónika, Pálmai László, Pesti Emma, Pézman Andrea, Szőke Erika, Török Bianka, Utcai Dávid és Václav Kinga.

A művésztelep mindvégig a helyspecifikus minőséget vette célba, a harmadik alkalommal a természetművészet műfajában dolgoztak az alkotók közvetlenül a természetben, természetes anyagokkal.

Az Szigetköz szlovákiai oldalán található Vajka község egy mesterségesen létrehozott Duna-szigeten helyezkedik el, a régi Duna-meder és a bősi vízierőmű felvízcsatornája között. A természet és a technológia találkozása, az elszigeteltség (a Csallóközzel komp köti össze a sziget lakóit) és a dinamikusan zajló lakosságcsere (az őshonos, falusi magyar lakosság enyészete, a pozsonyi urbánus lakosság rapid betelepülése) mind témát szolgáltatnak a művészi megfogalmazásokra. Erre tesz kísérletet az IN SITU.

A 2019-ben megvalósult IN SITU III alkotásai a környező ártéri természetben készültek, a műfaj tekintetében kimondottan sokszínű tárlat (objektum, akció, installáció) egy 40 perces dokumentumfilm és egy gazdag fotódokumentáció formájában tekinthető meg, az IN SITU I és IN SITU II tevékenysége –mely főleg szobrokból és táblaképekből áll – fizikai valóságukban lesznek jelen a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket