dunszt.sk

kultmag

Auschwitzi gyors a Stúdió K-ban

Új helyszínre, a Stúdió K-ba költözik az DEKK Színház monodrámája, az Első kétszáz évem. A Királyhegyi Pál életét feldolgozó előadás legközelebb február 4-én este 8 órától látható.

Fotók: Bruszán Sándor

„Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes.” – a mondás állítólag Királyhegyi Páltól származik, aki 1900-ban született, 1981-ben halt meg, tehát lényegében részt vett a XX. század teljes őrületében. 19 évesen Horthy elől nyugatra menekült, dolgozott tengerparti hordárként Olaszországban, később Amerikában volt pincér, liftes fiú, nyúlbőrgyári munkás, banki alkalmazott, újságíró és tán még hajléktalan is. Statisztált, majd forgatókönyveket írt Hollywoodban. Később megfordult Angliában, ahol a Daily Telegraphnál dolgozott, és ahogy önironikusan fogalmazott: „1944-ben repültem hazafelé, sürgős volt az utam, nehogy lekéssem az auschwitzi gyorsot.” Nem késte le, de a lágert végül túlélte, 1945-ben térhetett haza, attól kezdve humoristaként élt. Első kétszáz évem című önéletrajzi könyvéből a DEKK Színház és a FÜGE közösen készített előadást Szabó Zoltán főszereplésével.

„Királyhegyi művét születésnapomra kaptam Pallagi Melittától és Nagypál Gábortól. Amikor elkezdtem olvasni, azonnal azt éreztem: ó, hát én ismerem ezt a gondolkodást! Nyilván nem tudtam a legnyomorúságosabb pillanatait átélni tapasztalat híján, de az, ahogyan kamaszkorában a lányokkal alakított ki viszonyt, vagy ahogyan az agya járt lehetetlen szituációkban – az nagyon is ismerős volt.” – mesélte Szabó Zoltán az előadásról.

Alkotók:
Színész: Szabó Zoltán
Fény: Major Mátyás, Újvári Zsolt
Díszlet: Jankó Mátyás, Kovács Tamás
Koreográfus: Horkay Barnabás
Zeneszerző/hangdesigner: Csizmás András
Rendező: Bánki Gergely

Jegyvásárlás ide kattintva.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket