dunszt.sk

kultmag

Mit is gondolnak a kamaszok a Szexoktatás-ról?

Egy héttel ezelőtt érkezett meg a NETFLIX-re a Szexoktatás (Sex Education) várva várt második évadja. A sorozat egy középiskolában játszódik, ahol Otis, akinek mindkét szülője szexuálpszichológus (bár csak az anyjával él, amióta az apja elhagyta őket), véletlenek folytán egy rögtönzött szexuális tanácsadás irodát nyit a kampuszon, a hányatott előéletű Maeve segítségével. Az első évadhoz hasonlóan a második évadban is sok vicces vagy épp szívszorító szituációba sodródnak hőseink, újabb és újabb tabukat döntögetve mindeközben – szó esik például aszexualitásról, anális szexről, pánszexualitásról és még fétisekről is. A sorozat nagy népszerűségnek örvend, de mindamellett, hogy kellemes szórakozást nyújt nézőinek, konkrét oktatási jelleggel is rendelkezik.

A The Guardian összeállításában olvashatunk róla, hogyan reagálnak a sorozatra azok, akikről szól: a valóságban ugyanis, ahogy azt a Terrence Higgins Trust 2017-es kutatása kimutatta, a fiatalok szegényesnek vagy szörnyűnek találják iskolájuk szexuális oktatását. A 16 éves Pia elmondása szerint a sorozat megválaszolta néhány fura kérdését a szexről, hozzátéve, mennyire tetszik neki hogy valóban beszélnek magáról a szexről – amivel kapcsolatban sokaknak vannak aggodalmai, de túlságosan zavarban vannak ahhoz, hogy kérdezzenek róla. És ahogy arra a cikk rámutat, a tanácsadás főleg a fiatalok között zajlik, de azon túl, hogy technikailag megválaszolnák egymás aggályait, pszichológiai vonalon is megfontolják a problémákat.

A 17 éves Dot kiemelte, hogy a szexuális felvilágosítás során nemi alapon kettéválasztják a csoportokat, ez pedig neki már 11 évesen furcsa volt, nem értette, hogy a fiúknak miért nem szükséges tudnia olyan dolgokról, mint a menstruáció. A 18 éves Ciara számára a legmegindítóbb az abortuszról szóló történetszál volt, mivel a valóságban az erről szóló szexuális felvilágosítás hajlamos a megbánás körül forogni. A 17 éves Isaac arról számolt be, hogy míg a valóságban a szexoktatásban az elrettentő történetekről van szó, a sorozat megtanítja a nézőket arra, hogy bármilyen kínos és bonyolult is egy probléma, minden megoldható, leginkább azáltal, ha beszélnek róla. És mivel például Skóciában az LGBTI jogok is a tananyag részévé váltak, valamint 2020 szeptemberétől kötelező a szexuális felvilágosítás óra minden angol középiskolában, egy olyan problémáról van szó, amely elindulni látszik a fejlődés útján.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket