dunszt.sk

kultmag

Modern burleszk a Stúdió K-ban

Diego de Brea nemzetközi hírű szlovén rendező állítja színpadra a Stúdió K Színház következő bemutatóját, „Amikor én halott voltam” címmel. Az előadás alapja Ernst Lubitsch 1916-os némafilmje, amely az I. világháborúban elveszett, és csak 1994-ben került elő. De Brea a némafilm expresszív eszköztárán és a burleszk színjátszáson keresztül a civilizált ember manírjait, és a mögöttük rejlő tabukat formálja vígjátékká a Stúdió K férfi színészeinek segítségével. Bemutató: február 28-29-én 19:30-kor.

Ernst Lubitsch, a hollywoodi romantikus komédia egyik atyja még hazájában, Németországban készítette Als ich tot war (Amikor én halott voltam) című burleszkfilmjét. Főhőse egy fiatal férj, aki görbe estére indul a „züllött” sakk-klubba felesége és robosztus anyósa rosszallásától kísérve. Mivel a játszma különösen hosszúra nyúlik, az anyós kizárja a férfit a lépcsőházba, a feleség pedig válással fenyegetőzik. A férj bejelenti, hogy öngyilkos lesz, majd eltűnik, ám komornyiknak álcázva visszatér gyászoló feleségéhez és a lánya újraházasításán ügyködő anyósához, hogy rendbe tegye a dolgokat. A filmet 1916-ban mutatták be az Osztrák-Magyar Monarchiában; az I. világháborúban elveszett, majd teljesen váratlanul Szlovéniában került elő 1994-ben.

Fotók: Mészáros Csaba

Hányattatásának története sajátos aurát kölcsönöz a filmnek, ám Diego de Brea célja nem a múltidézés vagy a rekonstrukció. A film egyszerű történetét és a burleszk eszköztárát felhasználva olyan szöveg nélküli színpadi nyelvet keres, amelyben a színészek megmutathatják legnyersebb érzéseiket és ösztöneiket, felfejtve az ember civilizáltra polírozott hétköznapi tudatállapotait. A cél, hogy a színészek a próbafolyamat során megszabaduljanak azoktól a prekoncepcióktól és előítéletektől, amelyek a társadalom egészét – és így őket is – kötik. A „színészi komfortzóna” elhagyásának része, hogy a női szerepeket is a Stúdió K Színház három férfi színésze – Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Spilák Lajos – alakítja, keresve és beépítve a másik nem fizikai-érzelmi tapasztalatait. A sajátos XXI századi szatírjáték így a hagyományos férfi szerepeket is kihívás elé állítja. 

De Brea már megvalósított egy hasonló koncepciót a ljubljanai Drama társulattal, amely 260 előadást ért meg, és óriási közönségsikert, valamint számos fesztiváldíjat hozott. A jelenlegi próbafolyamatnak bár a kiindulópontja, a Lubitsch-film azonos, a végeredményt teljes mértékben a Stúdió K társulatával folytatott közös alkotás fogja meghatározni.

Bemutató: február 28-29-én 19:30-kor a Stúdió K Színházban.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket