dunszt.sk

kultmag

Barda Beáta „Biztos, hogy nem lehet ott folytatni, ahol abbamaradt”

A koronavírus hatása a kultúrát sem kerüli el. Annak minden területén nyomot hagy. Mi történik a színház világában? Kérdéseinkre Barda Beáta, a Trafó ügyvezető igazgatója válaszolt.

A színházak esetében ez premierek/előadások elmaradásáról beszélhetünk. Mennyire rendíti ez meg a színházakat, támogatott és kevésbé/nem támogatottakat egyaránt? Milyen stratégiák segíthetnek a túléléshez? A Trafó mit tesz?

Mi a Trafóban 2020. március közepétől az évad végéig a nagyteremben hat új produkciót terveztünk és további kettőt a Trafó Klubban. Ezek elmaradása nemcsak anyagi veszteség nekünk is, a független társulatoknak is, hanem egyfajta lelki veszteséget is jelent mindkét oldalon, a feleslegesség érzését ébreszti fel minden, így vagy úgy érintettben. Mindeközben a helyzet annyira átláthatatlan, feltérképezhetetlen, hogy hosszú távú stratégiát nehéz kidolgozni, és rövid távú megoldásokat sem könnyű. Próbáljuk átszervezni a jövő évadot, de nagyon sok ismeretlen tényezővel nézünk szembe, és mivel mi külföldi előadásokat is hívunk, ott is rengeteg a kérdés, a határok lezárásától az utazási szokások megváltozásán át a gyenge forintig. Folyamatosan figyelünk, gondolkodunk, tervezünk és áttervezünk. És akkor még nem is számoltunk azzal, hogy hogyan fognak megváltozni a nézői szokások. Biztos, hogy nem onnan kell kezdenünk, ahol abbahagytuk.

Az online színház fából vaskarika, de a mostani időszak is az, minden a feje tetéjre állt. Például a múzeumok és a galériák is azzal a kezdeményezéssel álltak elő nagy számban, hogy online elérhetővé tették a kiállításokat. Ha nem is a gazdasági haszon, de az élesség fenntartása végett lehet ez cél egy elhúzódó karantén esetén a színházak számára? Ha gazdasági szempontból ez nem is okvetlen jelentene hasznot, a művészi stagnálást megakadályozná…

A Trafó Kortárs Művészetek Házában eddig is sok minden történt, sokműfajú intézmény vagyunk, a Trafó Galéria legutóbbi kiállítása, amely már a kvázi-karantén idején nyílt, direkt úgy készült, hogy online elérhető, és a kapcsolódó programok is mind online jelennek meg, készül trafós zenékből playlist, szombatonként a xorxor csapata által fejlesztett oldalon (Take a Seat) máshol nem elérhető előadásfelvételeket mutatunk be, a Gondolat Generátor, a Trafó művészeti nevelési részlege folyamatosan dolgozik, online kapcsolódnak az érdeklődőkhöz, együtt játszanak, beszélgetnek, pályázatokat hirdetünk. Dolgozunk, ehhez értünk – ez nekünk is jó, az érdeklődőknek is. Kapcsolódunk, kapcsolatot tartunk, kapcsolatot építünk, jelen vagyunk.

Senki nem lát a jövőbe, az azonban biztos, hogy a vírusveszély elmúltával, illetve azzal, ha ellenőrzöttebb körülmények közt velünk marad, más életet fogunk élni, még ha ennek mértéke kérdéses is. Mit gondol, mi vár a színházakra, a színészetre a korona után?

Valami most ér véget, valami más pedig már elkezdődött. Biztos, hogy nem lehet ott folytatni, ahol abbamaradt. Lehet, hogy csak lassítani kell, egyet hátralépni, de biztos, hogy másképp nézünk majd a virtualitásra, máskép használjuk, többet talán, és az online tér jelentősége is meg fog nőni. Túl fogunk lépni azon is, hogy előadásfelvételeket mutassunk, mert biztos, hogy ennek a világnak is folyamatosan alakulni fog a műfaja.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket