dunszt.sk

kultmag

Arany János verseiből készítettek filmet az SZFE hallgatói

Színház- és Filmművészeti Egyetem április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából két hétig elérhetővé tette az intézmény filmes hallgatói által készített Arany-filmeket.

A 2017/2018-as tanévben, Arany János születésének kétszázadik évfordulóján, az SZFE hallgatói különleges versfilm projektben vettek részt: a diákok (rendezők, operatőrök, hangmesterek, vágók, dramaturgok és gyártásvezetők) közös munkájával olyan filmek készültek, amelyek mindegyike Arany János egy-egy, a hallgatók által szabadon választott versének adaptációja.

A feladat két részből állt, azaz az alkotócsapatokat két filmet kellett készíteniük: az egyik esetben a választott vers teljes egészében elhangzik filmben, azonban az alkotók a versmondást valamilyen szituációba helyezték, amely kifejezte, hogy egy mai huszonéves filmes számára mit jelentenek Arany János költeményei. A másik esetben az adott vers tartalmi lényegét megértve kellett az íróknak és rendezőknek a versekhez asszociatívan kapcsolódó történeteket, adaptációs filmet alkotniuk. 

Az Arany-projekt keretében feldolgozott költemények: Rozgonyiné, A méh románca, Családi kör, Tengeri hántás, Szülőhelyem, Elégiák, Az agg színész. A versvideók ide kattintva elérhetők.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket