dunszt.sk

kultmag

Végtelen tréfa a karanténban

A Partizán videócsatorna kezdeményezésére online olvasókör indul David Foster Wallace Végtelen tréfájáról. Nem kell mást tenni, mint hetente elolvasni körülbelül 50-70 oldalat, és vasárnaponként meghallgatni/megnézni Gulyás Márton beszélgetését a heti szakaszról a kötet egyik magyar fordítójával, Sipos Balázzsal.

A koronovírus okozta járvány és annak hatásai sokak szerint világunk átértékelésére nyújthat lehetőséget. Bár szkeptikusok is akadnak, főleg, ha megnézzük a Tesla autók posztjárványos terjedését Kínában… Mindesetre ehhez az átértkeléshez, kritikához nyújthat fogódzót Wallace nagyregénye.

S egy kis idevágó részlet Bartók Imre dunsztos kritikájából: „A mű kor-, illetve a sejthető (közel)jövőről alkotott diagnózisa semmi jót nem ígér. Lehet, hogy más szövegek affektusok egész skáláját szólaltatták meg bennem, de talán soha nem éreztem magam annyira egyedül, mint a Tréfát olvasva. Akkor mégis, hogyan tovább? Nincs megoldás? Ó, dehogynem. A megoldás nagyon egyszerű. Hermeneutika helyett hermetikát. Megértés helyett revelációt. Ugyanakkor mindezt lezár(hat)atlan folyamatként, vagyis: a pontosság autoriter követelménye helyett a jelentés sokféleségét. Influenszerek helyett influenzát: a száj betegségét, amely berekeszti a beszédet (korlátozza a nyilvánosságot), és felszabadítja az írást (fokozza a titkokat). Új mértékegységeket, arány- és perspektívaváltást.”

Akinek nincs meg a könyv, rendelje meg online, támogassa ezzel is a könyvkiadást, a könyvesboltot és a gazdaság fellendítését.

David Foster Wallace

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket