dunszt.sk

kultmag

Békeidő – Hajdu Szabolcs filmjének online premierje

Hamarosan bemutatják Hajdu Szabolcs új nagyjátékfilmjét, a Békeidőt. A karanténhelyzetre való tekintettel viszont az új film premierje online lesz nézhető április 23-án. Elsőként az országban!

A cselekmény egy éjszaka alatt zajlik és különböző emberi viszonyokban járja körül a dominancia és kiszolgáltatottság kérdését, képzelet és valóság határán, legyen szó párkapcsolatról, barátságról, szülő és gyerek, állam és polgár viszonyáról.

A főbb szerepekben Sárosdi Lilla, Szabó Domokos, Hajdu Lujza, Hajdu Szabolcs, Schilling Árpád, Wrochna Fanni, Földeáki Nóra és Török-Illyés Orsolya láthatóak. Aki megnézi a filmet, a tartalmas élményen túl azzal a jó érzéssel is gazdagodik, hogy ezzel független magyar filmalkotókat támogat. A film egy speciális oktatási projekt keretein belül valósult meg a Látókép-Production és a kolozsvári Filmtett Egyesület együttműködésében.

Közben Vitézy László rendező plágiummal vádolta meg Hajdu Szabolcsot. Egy harminc évvel ezelőtti alkotásának ugyanis szintén ugyanez volt a címe. Vitézy szerint egy szimbolikus filmről van szó, mely arról szól, hogy egy termelőszövetkezet elnöke nem engedte elnéptelenedni faluját, és ezért még a párttal is szembeszállt. Sokan a Kádár-korszak emblematikus alkotásának tartják.

Vitézy fel is szólította Hajdu Szabolcsot, hogy változtasson a címen, de ő erre nem hajlandó. Hajdu az M1 híradójának elmondta, hogy mivel a békeidő tág fogalom, és külföldön is léteznek ilyen címen nagyjátékfilmek, nem lát problémát a cím használatában, s nem tartja lopásnak. Szerinte a két alkotás jól megfér egymás mellett.

A Békeidő április 23-ától Magyarországon és Romániában – választható román és angol felirattal – a Vimeón látható majd.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket