dunszt.sk

kultmag

„Szeretem és élvezem ezt a külső kontrolt felettünk, végre bármikor bármi történhet”

Bár nehéz bármire is teljes bizonyossággal támaszkodni ebben az időszakban, de a tavasz eljövetelével a kultúra is újult lendületet vesz – közelednek könyvmegjelenések, bizsergés a levegőben. Ennek örömére a magyar irodalom jeles képviselőit kérdeztük múltbéli és jövőbéli olvasmányélményeikről, irodalmi életről, otthon töltött időről. Tóth Kinga válaszait olvashatják.

Melyik volt a legjobb könyv, amit a közelmúltban olvastál? 

Dieter Bitterli: Der Bilderhimmel von Hergiswald c. könyve, ami a hergiswaldi Mária-kápolna Mária-reprezentációival foglalkozik

Milyen könyv megjelenését várod leginkább a közeljövőben?

Minden könyv megjelenését várom, jelenjenek meg a könyvek, kerüljenek boltokba, de főleg online-forgalomba, legyenek fesztiválok, legyenek érdekesek és elérhetőek a könyvek és az embereknek legyen pénzük a kenyér mellett ezekre az új kötetekre. Ideje van a feléledésnek. Több kötet – pl. Tim Holland futurista versei mellett Philipp Theisohn fasizmussal foglalkozó esszékötetét várom, főleg a kelet-közép-európai vonatkozások miatt. Esther Dischereit Berlin-leveleit is szívesen látnám könyvformátumban.

Az irodalmi eseményeknek általánosan nagyon változó a sikere, egy-egy formátum talán néha avíttnak is hat. Melyik általad meglátogatott irodalmi esemény volt az elmúlt időszak legjobbja, és mi az az esemény, ha az elképzelésnek csak a fantázia szab határt, amely a legjobban érdekelne?  

Tetszenek az online-lájvolások esetlenségei, a kis bakik, a megszakadó internet. Az adás, a nyújtás gesztusa, ami azért szépen kipörgi magát. A háló és a vétel az úr. Szeretem és élvezem ezt a külső kontrolt felettünk, végre bármikor bármi történhet. A legelső koncertjeinken nem egyszer hagyott bennünket cserben a technika, füstölt a gitár, kiégett az erősítő, tönkrement a mikrofon, most is ez történik, túlterhelt a háló, elszáll az internet, helyben kell helyzeteket megoldani, felmérni, fontos-e a folytonjelenlét. Több kollégához hasonlóan én is élvezem a csendességet, a visszavonulást, a melegágyban-létet. Most a koronaidőben a VIRAL-fesztivált figyelem, ahol osztrák-német és svájci szobákban folynak az otthonfelolvasások és minden fent említett váratlanság megtörténik. Ettől függetlenül vagy kimondottan ezért is, nagyon jó gondolatokat megosztani a vírustérben.

Milyen időtöltést ajánlasz az elkövetkező otthon töltendő napokra?

Palántáljunk, főzzünk és növekedjünk a napon!

Fotó: Kaspar Mattmann

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket