dunszt.sk

kultmag

Bizsergő szörnyek, avagy a világ első ASMR horror filmje

A film főszereplője Dee, egy youtuber, aki livestreameken keresztül igyekszik az ASMR eszközeivel (halk monoton hangok) nyugalmat hozni a hallgatóinak. Az idill nem tart sokáig, mert a nézők gúnyolni kezdik Dee-t, megjegyzéseket tesznek a külsejére. Míg a lány próbál nem pánikolni az online fenyegetések miatt, valahogy mégis elveszik a kontroll és a félelem valós életveszéllyé alakul.

Ebben az izgalmas 10 percben úgy gondolhatjuk, hogy a videón látható lány egy valós online tartalomgyártó, ám ő valójában nem valódi. Ő is egy Tingle Monster – egy bizsergő szörny, legalábbis Alexandra Serio így nevezi, aki szerezte és rendezte is a filmet. A projekt, amely újragondolja az ASMR jelenséget, hogy fényt derítsen az online zaklatásra, végül pont az első ASMR-horrorfilmmé vált. A rövidfilm ingyenesen megtekinthető a hivatalos oldalon, amit ide kattintva érhetnek el.

A film alapkoncepciója akkor született meg, mikor Serio a Nameless Network-nek dolgozott és első kézből látta, hogy a női házigazdák videói riasztóan sok sértő megjegyzést kapnak. A Tingle Monsters segít megvilágítani a féktelen zaklatást, amit a nők sokszor tapasztalnak a cyber térben is. A horror lencséjén keresztül mutatja meg az alkotó, hogy ezek a virtuális fenyegetések hogyan válhatnak valós erőszakká.

„Úgy érzem, mintha elfogadtuk volna, hogy az online zaklatás, akár a fizikai, szexuális bántalmazás egyszerűen csak van. Holott ez olyasmi, amivel nekünk kell foglalkoznunk.” – nyilatkozta Serio.

A Brooklyn-i művész beszél arról, hogy rengeteg Youtube tartalmat fogyaszt, és hogy azt tapasztalja az ASMR alkotók többsége nő, és igazából nem is számít mit csinálnak, mert alapból vonzanak bizonyos mennyiségű kritikát és hiperszexualizációt. Továbbá elmondja, hogy a film vizualitása is úgy lett kialakítva, hogy megteremtse a nézőben az „online” érzést: „Nagyon jó volt a médiumok egymás mellé helyezése. Ez egy ’suttogó film’, de attól még egy horrorfilm.”

A teljes riport itt érhető el.

Kiemelt kép forrása: Unseen Films

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket