dunszt.sk

kultmag

A párizsi Bataclanból ellopott Banksy-freskót Olaszországban találták meg

Az olasz hatóságok szerdán bejelentették, hogy visszaszerezték azt a Banksy-munkát, amely a 2015-ös párizsi terrortámadások áldozatainak tiszteletére készült, és még a Bataclan koncertteremből loptak el, 2019-ben – írja a ARTnews. A brit utcai művész egy gyászoló fiatal lány képét festette a párizsi bár ajtajára, miután egy koncert közepén fegyveresek megrohamozták a klubbot. A terrortámadásnak 90 halálos áldozata és 413 sérültje volt. Az ajtót 2019 januárjában távolították el.

A francia rendőrség egy razzia során találta meg az ajtót Abruzzo régióban. L’Aquila város főügyésze, Michele Renzo azt nyilatkozta: „A sikeres akció csakis annak köszönhető, hogy a helyi erők és a francia igazsgászolgáltatás együttműködött”.

A jelentések szerint 2019-ben, „egy csoport csuklyás egyén” erőszakosan távolította el az ajtót egy éjszaka folyamán. A Bataclan vezetése, egy Twitter bejegyzésben azt írta a lopás után: „Banksy munkája mindannyiunk emlékezésének jelképe. Helyieké, párizsiaké, a világ polgáraié, és most elvették tőlünk!” Ugyanabban az évben lopták el a párizsi Pompidou Központról azt a Banksy-festményt is, ami a névadó patkányt ábrázolta. A szóbanforgó mű azokhoz a francia fővárosban 2018-ban felállított műalkotásokhoz tartozott, amelyek az 1968 májusi Charles de Gaulle kormánya elleni felkelés 50. évfordulójára készültek. A tolvajok más festményeket is megpróbáltak ellopni.

A művész legújabb munkái közt reagált például a korona vírus járványra, és a George Floyd halála utáni helyzetre is, legutóbb pedig a bristoli szobordöntésre Instagram-oldalán.

Kiemelt kép forrása: Pinterest

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket