dunszt.sk

kultmag

Bloomsday másként, avagy James Joyce ünneplése online

A Bloomsday-nek nevezett esemény, egy évente megrendezésre kerülő ünnepség június 16-án, annak tiszteletére, hogy 1904-ben Leopold Bloom Dublin utcáin kóborolt James Joyce Ulysses c. regényében. A kezdetben még csak Írországra korlátozódó ünnepet, ma már világszerte ünneplik, így Magyarországon is, amiről korábban már mi is írtunk. Idén a rajongók a pandémia és a vírus okozta bizonytalanság miatt online ünnepelték meg kedvenc napjukat, adja hírül a The Guardian.

Művészek, írók és olvasók is csatlakoztak, hogy megünnepeljék az „athéni” napot. Színházi eseményeket szerveztek Brazíliában és Franciaországban, és virtuális felolvasást tartottak Torontóban.  Az elmúlt években az ünnepségsorozat igazi fesztivállá nőtte ki magát, és az idei rendhagyó formát Stephen Colbert kezdeményezte, és olyan neveket is beszervezett, mint Brian Cox, Fiona Shaw és Claire Danes.

„Így lett a Bloomsday, Zoomsday” – mondta Darina Gallagher, aki ideiglenesen vállalta a vezetői szerepet a dublini James Joyce Központban:„Azt hittük, mindent le kell mondanunk. Egyáltalán nem mertük bátorítani az embereket, hogy találkozzanak. Majd jött az ötlet, hogy öltözzünk fel mindannyian Edward-kori ruhába és otthon ünnepeljünk a magunk módján.”  

Sajnos Bloom olyan kedvenc ételei, mint az „aprólék leves, sült tyúk, őz, grillezett birkavese” csak dalokban és más művészi feldolgozásban jelent meg idén. Helyette volt viszont kalap-workshop, ahol a nézők megtanulhatták, hogyan nézzenek úgy ki, mint Blazes Boylan, illetve online felolvasás, előadások, receptek, divattippek, költészet és színház minden mennyiségben. A művészek, akik személyesen jelentek volna meg az eseményen egy online élő adásban jelentkeztek be az est folyamán, köztük az író Colum McCann, aki azt mondta: „ezzel a könyvvel mindig visszatérek Írországba”. Aidan Gillen és Caitriona Balfe pedig felolvastak és elénekeltek pár részletet az Ulysses-ből.

„Ez a könyv, bár közel 100 éves, bonyolult és nehéz kihívásokkal teli, valahogy mégis rezonál velünk. Az emberek találnak valamit Molly feminizmusában, Bloom ügyetlenségében és saját elméjében való elszigeteltségében, sőt még Joyce vágyakozásában is, mikor Páriszban vagy Triesztben járt.” – nyilatkozta Gallagher.

Az idei online forma több ember számára is lehetővé tette, hogy részt vehessen a fesztiválon, hiszen, ha akár pár percre is, de például bármikor csatlakozhatott egy Ulysses olvasócsoporthoz.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket