dunszt.sk

kultmag

120 éve született Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry francia író és pilóta 1900. június 29-én született a franciaországi Lyonban egy régi arisztokrata család sarjaként. 1944. július 31-én Korzika szigetéről a magasba emelkedett, hogy légi felderítést végezzen, de soha nem tért vissza. Egy évvel az után, hogy A kis herceg megjelent, szerzője a főszereplőhöz hasonlóan, egyszerűen köddé vált.

1929-ben jelent meg első könyve A déli futárgép – Postajárat délről címmel, majd két évvel később második regényével (Éjszakai repülés) elnyerte a rangos francia irodalmi kitüntetést, a Femina-díjat. Az ember földje című regényével 1939-ben pedig már az egész francia és amerikai szakma elismerését is kiérdemelt.

Amikor Franciaország 1940-ben elesett, az író-pilóta Amerikába menekült, és New Yorkban telepedett le. Mielőtt a férfi visszatért volna a francia légierőhöz átadott egy gyűrött papírzacskót Silvia Hamilton New York-i újságírónak – aki valószínűleg a mesében szereplő bölcs róka karakterét is ihlette –, benne A kis herceg eredeti, kávéfoltos kéziratával, amelyet cigarettaégések és kézzel festett, akvarell illusztrációk borítottak. Így 1943-ban a világhírű mű először nem Franciaországban, hanem az Egyesült Államokban jelent meg francia és angol nyelven.

Az író nevét viseli a lyoni repülőtér, továbbá számos európai, kanadai és latin-amerikai francia nyelvű iskola is róla van elnevezve, valamint egy ritka, kék rózsát is kitenyésztettek a tiszteletére. 1993-ban A kis herceg A-612 kisbolygója után egy aszteroidát neveztek el. A művet több mint 250 nyelvre fordították le, és még ma is évente körülbelül 2 millió példányt adnak el belőle. Több filmet, illetve animációs feldolgozást készítettek már a felnőtteknek (is) szóló meséből, és számos más művészeti alkotást inspirál mind a mai napig.

Kép forrása: Pinterest

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket