dunszt.sk

kultmag

Múzeumkoktélok, avagy milyen lehet a művészet íze?

Hozzásegíthet egy ital egy adott mű mélyebb megismeréséhez? Néhány múzeumi tisztviselő szerint igen. Igaz, világszerte még nagyon sok intézmény zárva van, mások most kezdenek újranyitni, mindamellett vannak, akik az otthon töltött időt is „online” tárlatokkal ütötték el. A karanténidőszakot mindenki a maga módján vészelte át. Voltak, akik koktélokat párosítottak egy-egy híresebb műalkotással. A cél nem volt más, mint feltárni egy újabb értelmezési réteget. Az ARTnews három megállóról számol be ebben a szórakoztató múzeumi bártúrában.

Az első ital a New York-i Frick Collection tárlatából inspirálódott, és a neve Widow’s Kiss, tehát Özvegyi Csók. A múzeum komolyan veszi a művészettörténelmi csapos szerepét, hiszen a Youtube csatornáján péntek esténként egy 15 perces kis videót tesznek közzé, amiben megismertetik a nézőt nem csak a múzeum gyűjteményével, de egy műhöz kapcsolódó tematikusan releváns „italáldozatot” is bemutatnak (alkoholmentes verzióban is). Az elkészült Özvegyi csók koktél párosítva Rembrandt Lengyel lovas című képével, egy erős lengyel vodkával igazi felkavaró ital. William Turner Dieppe kikötője című alkotásának kontextusában az Özvegyi csók igazi halálos főzet, hiszen állítólag azoknak a dieppe-i nőknek mérget adtak, akiknek férjei elvesztek a tengeren. A videósorozat a „Coctails with a Curator” – „Koktél a kurátorral” címet viseli.

„Már az ötlet is nagyon fontos, hogy beszéljünk a munkákról, és arról, hogy ezek a művek igenis relevánsak a mai kor számára” – mondja Xavier F. Salomon, a Frick galéria vezető kurátora. Hozzátette, hogy ez az egész kezdeményezés egy nagy „New York-i” dolog, leülni péntek este egy italra és művészetről csevegni. Salamon maga választja ki az italokat a művekhez, komoly háttérmunka után, sokszor konzultálva profi csaposokkal. A nézők pozitívan fogadták a videókat, a rovat már az első hónapban százezres nézettséget produkált, és a nézők a világ minden tájáról jönnek, legyen az Dél-Afrika, Finnország vagy Izrael. Salamon azt nyilatkozta, hogy továbbra is folytatják a virtuális „Koktél egy kurátorral”-t, hiszen ezzel a múzeumot más nézőpontból mutatják meg, és így szélesebb közönséghez is eljut.

William Turner: Dieppe kikötője

A második a Musem of Fine Arts, egy houston-i galéria Fugue in YellowSárga fúga koktélja. Ez már egy teljesen újkeletű ital. A múzeum egyik rendezvényszervezője, Harold Madison egy cseh művész, František Kupka önarcképéből inspirálódott, a gin alapú ital teljesen sárga, így lenyűgöző feszültséget teremt Kupka ingének és székének vidám árnyalatával. „Ez a festmény beszélt hozzám. Úgy tűnt, szüksége van egy italra” – nyilatkozta Madison. Igaz, nem először készít művészet ihlette koktélokat a MFAH eseményeihez, de a Sárga fúga az első, ami online is elérhető és bárki elkészítheti. Legújabb alkotását pedig a múzeum saját készítésű filmsorozata (Armchair Travel: Exhibition on Screen) inspirálta, és az „El Vivificador” nevet viseli, egy ütős rum és whiskey kombó.

Az utolsó múzeum pedig a Los Angeles-i Getty Villa, ami egy igazán érzéki „Touch of Venus” – Vénusz érintése nevű itallal rukkolt elő. A Getty Center nemrég elérhetővé tett három italreceptet, melyek „az ókor ihlette elixírként” híresültek el. Közöttük van a Vénusz érintése is, mely még 2013-ban, egy kulináris műhely és eseménysorozat keretein belül készült el a galériában, amin ősi afrodiziákumokat és szerelemmel, szexualitással és szépséggel kapcsolatos mítoszokat tártak fel.

Az ókori világ festett képein is visszaköszön az ivás mint aktus, gondoljunk csak a bor istenéről Bacchusról készült freskókra. Desire Zenowich, a Getty szóvivője szerint adta magát az ötlet, hogy ők is nyilvánosságra hozzanak koktélrecepteket, hiszen a karanténban úgyis mindenki otthon ül és valószínűleg iszik. Igaz, ők nem csak ezzel, de az elhíresült Getty Challenge-dzsel is megmozgatták az otthonülő művészetkedvelőket. Erről bővebben itt írtunk.

A receptek és a cikk eredeti verziója itt olvasható.

Kiemelt kép forrása: Pxfuel

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket