dunszt.sk

kultmag

A sokféleség jegyében bővítené tagjainak számát az Oscar-szavazóbizottság

Eva Longoria, Zendaya és Awkwafina – néhány név azok közül a hollywoodi hírességek közül, akiket a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia meghívott, hogy vegyenek részt a 2021-es Oscar-díjak megítélésének folyamatában.

A 819 meghívott 36%-a színes bőrű, 45%-a pedig nő, amivel az akadémia a sokféleség és elfogadás fontosságát kívánja hangsúlyozni. Korábban az akadémia bejelentette, hogy a legjobb film kategóriában tízre emelik a jelölt filmek számát, hogy ezzel is bővülhessen a művek palettája.

Az akadémia több mint 8000 tagot számlál, az elmúlt három évben pedig 2000 új taggal bővült, és bár jórészt továbbra is fehér férfiakból áll, egy 2018-as kutatás eredményei szerint a színes bőrű tagok aránya a 2015-ös 8%-ról 16%-ra nőtt az elmúlt években.

Úgy tűnik, hogy a változtatások hatással vannak a díjazott filmek listájára is: idén először nyert a legjobb film kategóriájában nem angol nyelvű film, Pong Dzsunho Élősködők című alkotása. 2017-ben a kritikusok nagy elismerését kivívó, színes bőrű meleg férfiak kapcsolatát bemutató Holdfény lett ugyanebben a kategóriában a győztes. A 2019-es kategóriagyőztes, a Zöld könyv – Útmutató az élethez azonban a kritikusok szemében visszaesés volt, a negatív hangok szerint ugyanis az alkotás meglehetősen süket maradt a faji kérdések bemutatásával szemben.

A 2020-as szavazóbizottsági lista nemcsak előadóművészeket, de a filmipar más területén tevékenykedőket, például rendezőket és jelmeztervezőket is tartalmaz. A meghívott színészek közt van Ana De Armas, Brian Tyree Henry, Florence Pugh, Lakeith Stanfield, Beanie Feldstein, a rendezők közt pedig Lulu Wan, Ari Aster, Terence Davies és Matthew Vaughn is, de meghívást kaptak az Élősködők főszereplői, Csang Hjedzsin, Cso Jodzsong, Pak Szodam és I Dzsongun is.

A jövendőbeli új tagokat David Rubin, az akadémia elnöke és Dawn Hudson vezérigazgató is üdvözölte és hangsúlyozták, hogy az akadémia az elkövetkező években is arra fog törekedni, hogy minden területen tükrözzék a világ sokféleségét.

A 93. Oscar-díjátadót a koronavírus okozta helyzet miatt rendhagyó módon két hónappal az eredetileg tervezett időpont után, 2021. április 25-én rendezik meg.

Az eredeti cikk itt érhető el.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket