dunszt.sk

kultmag

Film készül Václav Havelről

A filmben a történelem csupán kulisszaként szolgál majd, a sztori fontosabb lesz, mint a tények – érzelmeket és nagy témákat ígér a Havel-film direktora, Slávek Horák, aki a Variety szerint a világ tíz legígéretesebb rendezője közé tartozik.

A cseh drámaíró, emberi jogi harcos, politikus 1968 és 1989 közötti életét bemutató film a Varsó Szerződés alakulatainak 1968 augusztusi bevonulása előtti napon kezdődik. Azonban, miként az a Sme napilapban olvasható, nem egy portréról van szó. A rendező három évig dolgozott a forgatókönyvön Rudolf Suchánekkel, s szerinte Havelnek az a mondata adja vissza leginkább a lényegét, mely a film szlogenjeként is szolgál: „Mit áldoznánk fel az igazságért és a szerelemért?”

„Havelben mindig is az tetszett a leginkább, hogy őszintén harcolt az emberi értékekért. És hogy ezért nagy áldozatot volt képes hozni, ami napjainkban hatalmas érték. Számomra most, sokkal inkább, mint bármikor máskor, élő és inspiratív szellemének nagysága, melyhez lemondások és szenvedések során ért el, amik közül kiemelkedik igazságtalan üldözése és fogva tartása. S ezek alatt az évek alatt összezártak feleségével, Olgával, és megingathatatlan párként túléltek mindent, míg el nem jutottak a boldog végkifejletig” – mondja Slávek Horák.

A rendező számára fontos volt filmre vinni a disszidens Havel viharos életét. Milyen volt és milyenné vált, miután ismert személyiség, nemzetközileg ismert ikon lett. Azt az utat szerette volna bemutatni, ahogy a hatvanas évek könnyelmű, sikeres drámaírójából előbb a hetvenes években az emberi jogok harcosa, majd rab lesz, később pedig a bársonyos forradalom vezére, a világ minden részén ismert személyiség.

Havelt Viktor Dvořák alakítja a filmben. Róla a következőket nyilatkozta a rendező: „Elakadt a lélegzetünk. Egy az egyben ő volt! Nem csupán külsőleg, hanem – mindenekelőtt – a viselkedésével. A természetes intelligencia, a tapintat és a humorérzék karizmatikus kombinációja – mindez Viktor tartozéka, nem kell eljátszania.”

A film történetét az igazságért folytatott harc uralja, az üldözés, a rablét, de a szerelmi viszonyok is, az ember önmagát érintő kételye, illetve a humor. A történelem csak kulissza. Horák elmondása szerint valós helyzeteken és tényeken alapul a film, azonban néhány szereplő a film alkotóinak köszönheti létét.

„Miként azt a nagy mesélők mondják, a tények soha ne álljanak a jó történet útjában. Vagy egyszerűbben: előbb a történet, aztán a tények. A valós élet tényeit a szakirodalom ragadja meg a legjobban, illetve a dokumentumok, de a játékfilmben az érzelmek, a történet adta élmény áll a középpontban, mely a főszereplők és a cselekmény szellemét adja vissza” – vallja Horák.

Kép forrása: Bontonfilm

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket