dunszt.sk

kultmag

Gyerekek a Föld jövőjéért

Az Earth Speakr (A Föld hangszórója) egy olyan művészi alkotás, amely a gyerekeket szólítja meg, hogy fejtsék ki véleményüket a bolygónkkal kapcsolatban, illetve annak jövője érdekében, s a felnőttek pedig hallgassák meg, hogy mit üzennek nekik a „jövőből”.

A kezdeményezést Olafur Eliasson dán-izlandi művész indította el, de azóta már bárki bekapcsolódhat a projektbe. Az Earth Speakr-en mindenki a saját nyelvén oszthatja meg üzenetét a világgal annak bármely pontjáról, ugyanakkor a művészi alkotások létrehozása kimondottan a gyerekekre fókuszál 7-től 17 éves korig.

Hallgass a jövőre! – olvasható a felszólítás az oldal megnyitása után. S innentől nincs is más dolgunk, mint kiválasztani, hogy – Argentínától kezdve Párizson át Tobagoig – a világ mely pontján élő fiatalt szeretnénk meghallgatni.

Egy ingyenesen letölthető applikáción keresztül bármely gyerek feljátszhatja gondolatait, hogy mit tesz, illetve mit tenne, hogy a Föld „jobban érezze magát”. A felnőttek pedig bármikor meghallgathatják, és segíthetnek megosztani és minél több emberhez eljuttatni gyermekük vagy más fiatal környezettudatos gondolatait.

Eliassonnak nem ez az első ilyen nyitott projektje. Munkásságát mindig is szerette kivinni a múzeumok és galériák falai közül, s akár virtuálisan vagy élőben minél több emberhez eljuttatni, minél több embert megszólítani, hisz művei és installáció gyakran olyan globális problémákra reagálnak, mint például a klímaváltozás vagy más ökológiai problémák.

Olafur Eliasson munkásságáról, illetve művészetéről itt tudhat meg többet.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket