dunszt.sk

kultmag

Lesz-e Dubček-film?

Öt éve merült fel először, hogy filmet forgatnak Alexander Dubček politikusról, az emberarcú szocializmus eszméjének egyik legfontosabb támogatójáról. A tervek szerint 2018-ban, a Prágai Tavasz 50. évfordulóján mutatták volna be a filmet, de az új időpont, 2021., Dubček születésének 100. évfordulója is veszélybe került.

Alexander Dubček fogadja Leonyid Brezsnyevet 1968 augusztus elején
(Forrás: PhDr. Tomáš Černák, PhD. archívuma)

A filmet főleg Andrej Antonio Leca, a LECA production vezetője szorgalmazza, aki egész estés játékfilmekkel való mindennemű tapasztalat nélkül vágna bele a projektbe. A film ellenzőinek nem a témával, hanem a producer tapasztalatlanságával és a projekt alacsony színvonalával van bajuk. Bár a filmbe több nagy nevű filmest is sikerült bevonni. Az első változat szerint a filmet Andrej Koncsalovszkij rendezte volna, ma Lordan Zafranović a rendezői szék várományosa, akihez Krzysztof Zanussi is beszállt forgatókönyvíróként, illetve Gérard Depardieu is támogatja a filmet, és ha lesz film, valószínűleg ő fogja játsszani Leonyid Brezsnyevet, a címszereplő pedig Oleg Menysikov lenne.

A szlovák Audiovizuális Alap szakmai tanácsa szerint azonban sokkal inkább a producer lelkesedéséről van szó, mint alaposan elkészített projektről. Véleményük szerint a kronologikus, töréspont nélküli, a szereplőket nem elég mélyen bemutató történet inkább ismeretterjesztő alkotás, mint szerzői film. A költségvetés sem reális, illetve nem tűnik úgy, hogy a végtermék meg tudná szólítani a ma emberét. Ezek miatt az okok miatt az utóbbi évek során nem támogatták a filmet (leszámítva egy évet, amikor is olyan kevés támogatást ítéltek meg a forgatókönyvre, amivel nem tudott elindulni a produkció).

A helyzetet bonyolítja, hogy Zanussi bevonásával két filmre való forgatókönyvvé bővült a történet. Az eredeti tervek szerint a Prágai Tavasz történetét dolgozták volna fel, újabban azonban Dubček egész életét filmre vinnék. Az első rész Dubček Amerikában élő, majd hazatelepülő kommunista apjának az álmáról szólna, a másik pedig a fiú álmát mondaná el az emberarcú szocializmusról.

Leca sok befolyásos embert megkeresett, tárgyalt az előző kormány kultuszminiszertével, aki megtagadta támogatását, majd az akkori miniszterelnökkel, Peter Pellegrinivel, aki viszont elvi támogatásáról biztosította. Jelenleg a regnáló Matovič-kormány tagjaival keresi a kapcsolatot. De ez mellett a cseh miniszterelnökkel, Andrej Babišsal, és elnökkel, Miloš Zemannal is felvette már a kapcsolatot. Ahogy Heinz Fischerrel is, Ausztria egykori elnökével, aki megígérte, hogy támogatja a filmet.

„Alexander Dubček az egyike azon kevés szlovák személyiségnek, aki ismert az egész világon. Annál nagyobb elszántsággal és lelkesedéssel vagyunk kötelesek végigvinni ezt a projektet. Ezzel az ambiciózus projekttel Szlovákiának alkalma nyílik, hogy bemutatkozzon a világnak. Úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk elveszni ezt az esélyt. Elismerjük, hogy nem mindenkinek fog ez tetszeni” – mondja Leca.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket