dunszt.sk

kultmag

Új szabályok szerint lehet nevezni az Oscar-díjra

A változtatások azért születtek, hogy a nevezett filmek sokszínűbbek legyenek. Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) – amely az Oscar-díjakkal kapcsolatos ügyekben dönt – célja, hogy a filmbéli történetek életszerűbbek legyenek, hogy a vászonról ne csak fehér, férfi, ciszheteró emberek köszönjenek vissza, de szerepet kapjanak egyes alulprezentált etnikumú (pl. fekete, ázsiai, indián, latino, óceániai, közel-keleti) színészek is. Az új szabályzat 2024-ben, a 96. Oscar-gálán lép majd teljességében érvénybe, és csak a legjobb film kategóriáját érinti.

Az egyik kritérium, hogy legalább az egyik főszereplőt vagy fontos mellékszereplőt alakító színész etnikai kisebbséghez tartozó legyen. Meghatározták továbbá azt is, hogy a kisebb szerepek legalább 30 százalékát nőkre, szexuális vagy etnikai kisebbséghez tartozó, illetve fogyatékkal élő emberekre kell kiosztani. Ennek alternatívája, ha a film fő cselekményszálának témája ezeket a kisebbséget érinti. Hasonló módon megszabják a gyártó stáb százalékos összetételét (nők, nem fehér bőrűek, fogyatékkal élők, szexuális kisebbséghez tartozók), beleértve az operatőröket, jelmez- és díszlettervezőket, de a marketingszakembereket is. A filmproducerek eldönthetik, hogy melyik két kritériumot vállalják a nevezés érdekében.

A Kaliforniában alapított Filmakadémia 1929 óta adja ki az Akadémiai-díjat, amely Oscar-díjként híresült el, mára az Egyesült Államok és a világ legrangosabb filmművészeti díja. A jelenleg ismert, 24 karátos arannyal bevont, 34,3 cm magas szobrocska 1931-ben kapta az Oscar nevet: állítólag az akadémia első könyvtárosa nevezte el, Margaret Herrick, aki első munkanapján a szobrot vizsgálgatva rájött, hogy az nagyon hasonlít Oscar Pierce-re, az ő nagybátyjára.

Az 1927 óta működő szervezetet az utóbbi évek során sok támadás érte a sokszínűség hiánya miatt. A legtöbb kritikát 2016-ban kapták, mikor a szociális hálón kirobbant az #OscarsSoWhite kampány – ugyanis két egymást követő éven minden Oscarra jelölt színész fehér bőrű volt. Az akadémia, amelynek tagjává csak meghívás alapján lehet válni, 2015 óta jelentős mértékben megnövelte nőnemű, illetve színes bőrű tagjainak számát. Mára már több mint 8000 akadémikus dönt a nyertesekről. A diverzitás elveit pedig mostantól a fentebb ismertetett Academy Aperture 2025 elnevezésű kezdeményezés keretein belül próbálják adaptáltatni a filmstúdiókkal a vásznon és a háttérben is.

A változtatások nem érintik a soron következő Oscar-díjra nevezett filmeket, ám utána már fokozatosan érvénybe lép az új szabályzat, amely szerint a felállított kritériumoknak legalább a felét teljesítenie kell az adott alkotásnak ahhoz, hogy legjobb filmes Oscart nyerhessen. A legjobb színésznek, operatőrnek, rendezőnek stb. járó Oscar-díjra történő nevezést ezek a szabályok nem érintik, így a nagyrészt fehér férfiak által készített filmek ezekben a kategóriákban továbbra is indulhatnak.

A 93. Oscar-gála azonban így is eltér majd az eddigiektől: a koronavírus miatt kialakult helyzet eredményeként csak április 25-én lesz megtartva.

Az első nem angol nyelvű film, amely megkapta a legjobb filmnek járó Oscar díjat, az Élősködők (Parasite) című, 2019-ben bemutatott dél-koreai vígjáték-thriller, Pong Dzsunho dél-koreai filmrendező és forgatókönyvíró alkotása. A filmről Vágvölgyi B. András írt kritikát a Dunsztra.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket