dunszt.sk

kultmag

Több mint 200 író és kiadó támogatja a transz és nem bináris embereket

A „szeretet és a szolidaritás üzeneteként” értékeli levelét 200 brit és ír író és kiadó, köztük Jeanette Winterson és Malorie Blackman. A levél napokkal azután látott napvilágot, hogy számos neves irodalmi személyiség aláírta a J. K. Rowling védelmében, a gyűlölet ellen írt, a Sunday Timesban megjelent nyilatkozatot.

„A kultúra a társadalmi változások arcvonalában volt mindig és van a napjainkban is. Írókként, szerkesztőkként, irodalmi ügynökökként, újságírókként és kiadói szakemberekként tudatában vagyunk iparágunk szerepének a transz és nem bináris emberek jólétének és jogainak előmozdításában és támogatásában” – áll a levélben, melyet olyan irodalmárok, szakemberek írtak alá, mint Kiran Millwood Hargrave, Juno Dawson, Elizabeth Day, Max Porter, Nikesh Shukla, Sara Collins, Irenosen Okojie, Mary Jean Chan, Naoise Dolan, Olivia Sudjic, Sharlene Teo és Patrick Ness.

A levél a legmesszemenőkig kiáll a transz és nem bináris emberek mellett, mondván, hogy „a nem bináris élet is érvényes élet, a transz nők nők, a transz férfiak férfiak, a transz jogok emberi jogok”.

Rowling transzjogokkal kapcsolatos megjegyzései heves vitát váltottak ki. A támadásokat új regénye, a Troubled Blood is provokálta azzal, hogy egy olyan sorozatgyilkosról szól, aki női ruhákat visel áldozatainak megtévesztésére. A regény az eladási listák élére került az Egyesült Királyságban.

A Sunday Timesban korábban megjelent nyilatkozat, melynek 58 aláírója között ott van például Ian McEwan, Lionel Shriver és Susan Hill, a Rowling ellenes hangulatra reflektál, és a közösségi média nőgyűlölő tendenciái ellen emel szót. Ezzel szemben a szerdán online megjelent új levél nem említi név szerint Rowlingot.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket