dunszt.sk

kultmag

Szlovák film is versenyben az Oscar-jelölésért

Peter Bebjak Jelentés (Správa) című filmjét jelölte a Szlovák Film- és Televíziós Akadémia a legjobb nemzetközi nagyjátékfilm kategóriában Oscar-díjra. A szlovák rendező, forgatókönyvíró és színész filmdrámája két fiatal szlovák zsidó történetét meséli el, akik megszöktek Auschwitzból és jelentést írtak a táborról.

Idén 16 film közül választotta ki az Akadémia a jelöltet, olyanok pályáztak erre a megtiszteltetésre, mint például az eddig már több díjjal jutalmazott Služobníci (Szolgák – r. Ivan Ostrochovský) című dráma, az Amnestie (Amnesztia – r. Jonáš Karásek) című thriller, vagy a jelentős anyagi haszonnal futó Sviňa (Disznó – r. Mariana Čengel Solčanská, Rudolf Biermann), vagy épp Pavol Pekarčík Hluché dni (Süket napok) című dokumentumfilmje.

A Disznó című filmről a következőket írtuk: „A meglepően magas nézőszám feltehetően a megfelelő időzítésen múlott. A film sikere ugyanis elválaszthatatlan attól a társadalmi-politikai klímától, amelyben született. Ez a szempont nem csak a néző önkényes belemagyarázása, vagy a valóságra való reflektálás belső igénye, a film marketingje is erre alapozott. Bár a nyitójelenetben leszögezik, hogy a valósággal való bármiféle egyezés a véletlen műve, ezt valószínűleg sem a nézők, sem a rendezők nem vették túlságosan komolyan.”

A Jelentés Alfréd Wetzler Čo Dante nevidel (Amit Dante nem látott) című önéletrajzi könyve alapján készült. A történet főszereplője Wetzleren kívül Rudolf Vrba. Kettőjüknek sikerült egy kalandos szökés után leírni részletesen az auschwitzi haláltábort. Jelentésüknek köszönhetően több százezer ember menekült meg.

A filmben nemzetközi színészcsapat játszik, a főszerepet Noel Czuczor játsza, mellette John Hannah-t, Peter Ondrejičkát láthatjuk más cseh, lengyel és német színészek mellett.

Az Oscar-jelölések kihirdetésének időpontja 2021. március 15. A díjakat április 25-én adják át Los Angelesben.

A film 2021. január 28-án kerül mozikba.

Fotó: A film weboldala

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket