dunszt.sk

kultmag

Roman Polanskit kizárta a Francia Filmakadémia

A Francia Filmakadémia César-díjakat jelölő bizottsága a szexizmus és a belterjesség felszámolását ígéri a jövőben az intézményen belül.

Az idén szeptemberben megválasztott 164 tagból álló közgyülés Véronique Cayla, a CNC francia filmintézet korábbi vezetője és Eric Toledano, filmrendező vezetőségével 18 történelmi tag, köztük Roman Polanski kizárásáról döntött.

Polanski jelenlétét a Francia Filmakadémiában hosszú évek óta több szervezet is kifogásolta a rendezőt ért nemi erőszakkal kapcsolatos vádakra hivatkozva. A filmakadémia előző vezetősége ehhez fűződően még februárban adta be a lemondását, miután hatalmas tiltakozást váltott ki Polanski legújabb Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy című filmjének több kategóriában történt jelölése, és amely jelölések közül három César-díjat el is nyert.

„A Tiszt és kémből persze fesztiváldíjai ellenére sem válhat akkora klasszikus, mint amilyen a Kínai negyed, ám minden hibája ellenére összességében izgalmas, gondolatébresztő, sőt gondolkodásra sarkalló történelmi thriller.” – írtuk korábban a filmről, a teljes kritika IDE kattintva olvasható el.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket