dunszt.sk

kultmag

Hálóban: film a gyerekekkel szembeni online zaklatásról

Még a pandémia előtt sikerült bemutatni a gyerekek internetes zaklatásáról szóló Hálóban (V sieti) című cseh dokumentumfilmet. Azóta nagy iránta a kereslet, többek közt az HBO programjában is szerepel. A film egyik producerével, Kerekes Péter rendezővel (róla szóló portrénk itt olvasható) a SME közölt hosszú interjút.

Kerekes úgy fogalmazott, a filmnek az a célja, hogy a szexuális erőszak áldozatainak segítsen, és kiutat mutasson a szorult élethelyzetből. Úgy tűnik, mindezt sikeresen teszi. Ugyanakkor foglalkozik a mindig háttérbe szoruló iskolai szexuális nevelés problémáival is. Ezért is készült a filmből egy cenzúrázott változat – ezt a legveszélyeztetettebb csoportnak, a tizenkét év feletti gyerekeknek vetítik majd le.

Szerencsére a film abban is segít Kerekes szerint, hogy a diákok az online oktatással jobban ki vannak téve a zaklatásnak, hiszen sokkal több időt töltenek el az interneten. A Hálóban szerepét abban látja, hogy felhívta a figyelmet a jelenségre, ugyanakkor a valódi munkát az IPčko nevű internetes tanácsadó végezte el. Ma már tudják a gyerekek, hová foruljanak abban az esetben, ha zaklatás éri őket.

Marek Madro pszichológus például azt emeli ki, hogy már most látni pozitív változást. A film bemutatása előtt néhány száz fiatal foglalkozott az öngyilkosság gondolatával online szexuális erőszak következtében, a bemutató után ez a szám csökkent. „Változott a tanácsadók felkeresésének oka is. Egy predátor kínoz, és ezért segítségre van szükségem, mondják ma a gyerekek. Míg korábban az volt, hogy egy predátor kínoz, valószínűleg valamit nem jól csináltam, öngyilkos szeretnék lenni. Az ehhez hasonló, legkeményebb helyzetek száma minimálisra csökkent” – mondja Kerekes.

A filmnek van egy tanároknak szóló változata is, és mindkét verziót szakemberekkel történő konzultáció alapján készítették el. „Ez nem egy tisztán szerzői film. Mindkét rendező, Vít Klusák és Barbora Chalupová a kulcshelyzetekben a szakemberek – kriminalisták, szexológusok, gyerekpszichológusok – véleményére támaszkodott. Fontos volt, hogy a film hatására az áldozatok ne éljék át újra a traumát. […] Mi azt szerettük volna, ha az áldozatok megoldást és kiutat találnának a filmben.”

Néhány felvétel áldozatául esett ennek a szemléletnek, melyek talán a nézők számára attraktívabbak lettek volna. De az alkotók számára az volt fontos, hogy segítsenek azoknak, akik megéltek már online zaklatást, illetve hogy megvédjék azokat, akik ki vannak téve ilyennek.

Van a filmnek egy harmadik változata is, melynek Hálóban 18+ a címe. Ebben csupán az elkövetők arcát nem lehet felismerni – a szexuális tartalmú képsorokat mindenféle változtatás nélkül bemutatják. „A néző pontosan azt látja, amit a szexuális predátorok áldozatai.”

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket