dunszt.sk

kultmag

„Számos művész, intézmény és kiadó a partnerünk, akik semmilyen támogatásban nem részesültek”

A budapesti Víg utca egyik pincehelyiségében található az egyedi arculatú és kínálatú ISBN könyvesbolt és galéria, ahol máshol nem kapható könyveket, kereskedelmi forgalomban egyáltalán nem árusított kiállítási kiadványokat és katalógusokat, a hazai és nemzetközi zinek széles választékát, külföldi köteteket és magyar nyelvű használt könyveket is megtalálunk. Az elmúlt egy évről, a pandémia okozta változásokról a bolt mögött álló Istvánkó Beát kérdeztük (aki művészettörténész, kurátor és az ISBN mindenese is egyben).

Hogy látod az ISBN könyvesbolt és galéria helyzetét most, egy évnyi pandémia után (és még mindig nem teljesen kilábalva belőle)?

Az ISBN számára mondhatni szerencsésen alakult az elmúlt egy év, jobban mondva a lehető legkevésbé szerencsétlenül. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a tavalyi évben a csendesebb nyári időszakban amúgy is zárvatartást terveztünk a könyvesbolt és a galériatér átalakítása miatt. Mivel alapvetően is úgy készültünk, hogy 2020-ban bő két hónapot teljesen zárva lesz az ISBN, ezért mikor tavasszal nyilvánvalóvá vált, hogy a boltbezárást nem napokban, hanem hetekben kell számolni, akkor azonnal nekiláttunk a felújítási munkálatoknak. Ez persze számos bonyodalommal járt a tavaszi lezárások alatt, azonban végül 2020 június közepén újranyitottunk és akkor már nemcsak a teljesen megújult bolt várta a látogatókat, hanem az immár sokkal nagyobb és professzionálisabb galériatérbe tervezett kiállításokat és eseményeket is meg tudtuk szerencsésen valósítani.

ISBN könyvesbolt és galéria (fotó: Simon Zsuzsanna)

A nyár nagyon pezsgő volt, rengeteg programmal, kiállítással és a külföldi vásárló közönség egy része is újra megjelent. Ősszel a második hullám és az általános rendezvénytilalom miatt számos eseményt, köztük máig meg nem valósult könyvbemutatókat kellett lemondanunk, ami természetesen rosszul érintett minket, de az ISBN más múzeumokhoz és kiállítótermekhez képest mégis szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a könyvesbolt miatt a kiállítóteret is nyitva tudtuk tartani egészen 2021. március elejéig. A nyitvatartásunkat ugyan némiképp lerövidítette az esti kijárási tilalom, de így is zavartalanul tudtuk vinni a kiállítási programot és a karácsonyi szezont is kihasználhattuk. A márciusi egy hónapos boltzár bár menet közben hosszúnak tűnt, visszatekintve nagyon hamar eltelt. Ez alatt az időszak alatt leginkább könyvbeszerzéssel és feltöltekezéssel ütöttük el az időt, hogy friss készletekkel és újult erővel várhassuk a látogatókat az év hátralévő részében.

ISBN könyvesbolt és galéria (fotó: Simon Zsuzsanna)

Jelenleg nyitva a bolt, zajlik a harmadik OFF Biennále, mi pedig nagyon várjuk, hogy újra tarthassunk eseményeket, kiállításmegnyitókat, könyvbemutatókat és egyéb programokat is, hiszen azok alapvető részét képezik az ISBN működésének. Mindig is szerettem úgy gondolni az ISBN-re, mint ami több mint egy egyszerű könyvesbolt, vagy galériatér, inkább egy közösségi platform, ahol a működést meghatározzák azok a változatos események, amelyekre békeidőben heti rendszerességgel sor kerül és amelyeket általában kiállítóink, vagy partnereink kezdeményeznek. A könyvesbolt miatt azonban ránk is a négyzetméter alapú korlátozás vonatkozik (egyszerre csupán hét látogató tartózkodhat a boltban), így egyelőre kénytelenek vagyunk az online térben való jelenléttel megelégedni legalábbis ami az eseményeket illeti. Virtuálisan valósult meg például az aktuális kiállításunkhoz (Revolúcióparabotanika – Igor & Ivan Buharov kiállítása) kapcsolódó tárlatvezetés és ilyen lesz legközelebb most pénteken (május 7-én) a XENOTOPIA lapszámbemutató nemzetközi kerekasztalbeszélgetéssel (szintén az OFF Biennálé egyik kapcsolódó projektjeként).

Hazai és nemzetközi kiadású zinek széles kínálata (fotó: Simon Zsuzsanna)

A gazdasági válság, illetve az elmaradó turisták miatt sok vállalkozás került nehéz helyzetbe. Milyen megküzdési stratégiákkal lehet szembenézni ezzel a helyzettel?

Kétségtelenül bennünket is érzékenyen érintett a külföldi látogatók elmaradása, hiszen az eddigi években a vásárlók felét más országokból érkező könyvrajongók és gyűjtők adták. Emellett nyilvánvalóan más nagyságrendben vásárolnak külföldi vendégeink, hiszen egyrészt nem tudják mikor jönnek legközelebb, másrészt míg itthon egy hat-nyolcezer forintos könyv már drágább kiadványnak számít, addig egy nyugat-európai, vagy tengerentúli vásárlónak ezek kifejezetten olcsók. Ugyanakkor a fent említett boltbővítésnek köszönhetően eladóterünk alapterülete több mint a kétszeresésre növekedett, emellett pedig a kiadványok palettája is folyamatosan bővül, így szerencsére a napi működéshez szükséges költségek kitermelése a tavalyi évben a hazai vásárlóközönségre támaszkodva sem jelentett problémát. Igyekeztünk a kiszállításos rendeléseket is felpörgetni, hiszen ugyan hagyományos webshopunk nincs, de honlapunkon mára mintegy ezer kiadvány között lehet böngészni, ezeket pedig e-mailes megrendelést követően el tudjuk postázni a vásárlóknak bel- és külföldre egyaránt.

Nagy előnyt jelent továbbá az ISBN esetében, hogy egyszemélyes vállalkozásról van szó, így szerencsére munkatárstól sem kellett megválni (igaz erre lehetőség sincs), az üzemeltetéshez kapcsolódó kiadásokat pedig sikerült költséghatékonyabbá tenni. Természetesen ez egy átmeneti és hosszú távon nem fenntartható állapot, aminek rettentően várjuk mindannyian – kiállítóink, bizományi partnereink, vásárlóink és persze jómagam is – a végét. Addig is arra biztatjuk a budapesti, vagy Budapesten tartózkodó ISBN és független kiadvány rajongókat, hogy ha tehetik látogassanak el hozzánk, hiszen biztonságos körülmények között tudunk lehetőséget biztosítani a kiállításnézésre és a vásárlásra. Emellett minden egyes vásárlás segít a tartalékait lassan teljesen felélő kulturális szektor újraindításában, hiszen több mint háromszáz partnerünk között számos olyan független művész, intézmény, szervezet, vagy kiadó található, akik semmilyen támogatásban nem részesültek az elmúlt hosszú és küzdelmes időszakban. Ahogy a kedvenc poszterünkön olvasható: Read Books – Buy Books – Buy Local!

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket