dunszt.sk

kultmag

Saint-Exupéry szerelmi levelezésének publikálása véget vethet az örökösök közti viszálynak

A 20. századi francia és világirodalom egyik legnagyobb alakjának kis hercegét a világ számos pontján ismerik. A humanizmus és a szeretet mindent áthidaló erejének üzenetét Antoine de Saint-Exupéry feleségével való kapcsolata ihlette. Saint-Exupéry és Consuelo szerelmi levelezései most egy gyűjteményben jelennek meg, amely sokak szerint véget vethet az örökösök közt 18 éve dúló viszálynak.

Saint-Exupéry és felesége, a salvadori származású, Latin-Amerikában saját jogán és erejéből magasra törő Consuelo Suncin kapcsolata igencsak viharos volt. Az impulzív és temperamentumos feleség és a depresszióra hajlamos, érzelmileg labilis író azonban minden botrány és szakítás ellenére mindvégig egymás támasza maradt. Erről árulkodik Saint-Exupéry egyik utolsó levele Consuelóhoz, melyben ezt írja: „Consuelo, a szívem legmélyéből köszönöm neked, hogy a feleségem voltál. … Ha meghalok, tudom, hogy lesz valaki, akire várhatok az örökkévalóságban.“

Consuelo és Antoine

Az író családja azonban a kezdetektől fogva rossz szemmel nézte Saint-Exupéry és Consuelo kapcsolatát. Az egyik örökös szerint „egy külföldivel házasságot kötni rosszabb volt, mintha egy zsidót vett volna el“ – írja a The Guardian. Az író halála után Consuelo mintegy elégtételként férjétől örökölt nemesi címeinek egy részét, valamint teljes levelezésüket a kertészére, José Fructuoso Martinezre hagyta. Martinez és a Saint-Exupéry-család között évekig dúlt a háború a publikálási jogok és a jogdíjak miatt. Szakértők szerint az, hogy végül sikerült megegyezni és Martinez özvegyével közösen kiadni a könyvet, arról árulkodik, hogy lezárult egy viszállyal teli korszak a Saint-Exupéry-hagyaték birtokosai között.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket