dunszt.sk

kultmag

Pozsonyi családok többnyelvű hagyatékából nyílt pop-up kiállítás

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás a pozsonyi Óvárosháza udvarán nyitotta meg kültéri időszakos kiállítását, amelyen kilenc, generációk óta Pozsonyban élő család hagyatékát mutatja be három nyelven (magyarul, szlovákul és németül). A kiállított dokumentumok a Pozsonyi Kifli 10 éves fennállása óta összegyűlt és kikutatott anyagból kerültek ki.

A Régi pozsonyiak vagyunk című kiállítás olyan családok hagyatékából válogat, amelyek régóta kötődnek a városhoz, családtörténetük egybefonódik a város többnyelvű- és kultúrájú történelmével. A projekt társkurátorát és látványtervezőjét, Szabó Rékát kérdeztük.

Mi alapján választották ki a kiállításon szereplő kilenc családot?

A kiállítás anyaga az elmúlt évek alatt fokozatosan gyűlt össze olyan személyek jóvoltából, akik hozzájárultak családi felvételeik és történetük közzétételéhez. A végső válogatásban több szempont is szerepet játszott: a sokszínűség, hogy lehetőleg minél hosszabb időszakot lehessen végignézni a képeken, többféle élettörténet által, hogy bemutatkozhasson mind a magát Prešporáknak, mind a Pressburgernek, mind a pozsonyinak valló leszármazott is – ami persze mind egyet jelent valahol, és épp ennek a közös eredőnek az érzékeltetése volt az egyik célunk. 

A kiállítás megnyitóeseménye 2021. május 18-án (fotó: Braňo Bibel)

A kiállítás anyagából melyik a kedvenc képe/dokumentuma?

Az én kedvenceim az olyan képek, amikor valószínűleg spontán módon kattintották el a gépet, nem a megszokott, megtervezett/beállított csoportképet elkészítve, ami általában jeles naphoz vagy eseményhez kötődött, hanem egy nem ismétlődő, mégis mindennapi pillanatot elkapva. Ez ma rutin, de akkoriban a fényképezés luxusa miatt az ilyen felvételek ritkák voltak. Ilyen képekből találtam többet is a Holényi család hagyatékában, ők a Pozsonyi Hajós Egylet tagjaiként sok vízen készült fotót készítettek, és ezek szerencsére meg is maradtak. A kiállításon szereplők közül számomra az a kép a legszebb, ahol egy fürdőruhás nő öntözi magát önfeledten egy locsolókannával és a pergő víz gyönyörű árnyékot vet a házfalra.

A Holényi család jóvoltából

Előkerült a családtörténetek által olyan pozsonyi történet, ami eddig ismeretlen volt a többség számára?

Szerintem minden családtörténet egyedi, de engem például nagyon megfogott Peter Janovíček eredeti, személyes „családegyesítési kísérlete”, amit képeslapok útján űz. Idézem őt a kiállítási anyagból:

„Dédszüleim esküvői fényképe 1921 májusából: dédanyám, Kövér Lujzi és dédapám, Dr. Leopold Altdorffer ügyvéd. Ez a tehetséges és művelt férfi a régi nemesség modorával bírt, 7 nyelven beszélt, lelkes botanikus és álmodozó gyűjtő volt. Már 16 évesen képeslapokat gyűjtött, és külföldi gyűjtőkkel cserélt. Itt látható az Európa-szerte felbukkanó pecsétje. Én is örököltem ezt a szenvedélyét: az az álmom, hogy felkutatom és összegyűjtöm dédapám képeslapjait. Mostanáig 7 lapját sikerült megszereznem, így azok több mint 106 év után hazatértek.“

Peter Janovíček jóvoltából
Peter Janovíček jóvoltából

Ich bin ein Pressburger / Régi pozsonyiak vagyunk / My sme starí Prešporáci 

A kiállítás megtekinthető: 2021. május 18-30. között, a pozsonyi Óvárosháza udvarán.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket