dunszt.sk

kultmag

Írók vad álmai – Simon Bettina, Gál Hunor

Sorozatunkban azt kérdezzük meg irodalmároktól, művészektől, hogy mi a legvadabb, szakmájukkal összefüggő álmuk, amely akár meg is valósulhatna. Valamennyire valóságos, mégis vad dolgokat keresünk, személyeseket és szakmaiakat. Most Simon Bettina és Gál Hunor álmait tesszük közzé.

Simon Bettina

Mire is vágyna egy szerző, minthogy a művéről beszéljenek! Ami alatt természetesen a mű témáját értem. Ezen elsősorban persze a mű témáját értem, jelen esetben pedig, világosabban: abban bízom, hogy a Strand című verseskötetem hozzájárul ahhoz, mi több, kiváltja azt, hogy strandok általános (értsd úgy, hogy minél szélesebb társadalmi kontextust teremtő) beszédtémaként érvényesüljenek. Mert szerzőként meggyőződésem, hogy beszélnünk kell a strandokról. A funkciójukat csupán néhány hónapig betöltő helyekről, ahol teljesen lehetetlen az olvasás. Mert „a strand testközelien és zsigerileg a miénk!” Ezt a mondatot egy megszűnt strand miatt létrejött facebook-csoportban találtam, ahol a tagok hisznek az újranyitásban. A kötetem a strandot mint vizuális elemet sokszorosítja, amivel előrevetíti a jövőbeli strandok tömeges megnyitását. Továbbá a jövőbeli kidolgozásra váró strandirodalom történetének is mindenképp része lesz. A strandirodalom lényege, hogy minél több strandot kell nyitni, mert szükség van olyan helyekre, ahol minden zavar az olvasásban.

Gál Hunor

Ha már álmodozás, akkor először is szeretnék egy klasszikus zenei művet írni, és William S. Burroughs írógépét ajándékba. Hogy az első nagyjátékfilm forgatókönyvet megvásárolja az HBO. Hogy együtt koncertezhessek a Slipknottal. De ha újra tudnám kezdeni, szívesen lennék biológus, vagy mesterszakács, vagy csak simán kipróbálnám, hogy milyen más bőrében pár napig. Más gondolattal szemlélni a számomra jelentős dolgokat. Vagy gitárokat készítenék, lehetnék halász valahol a Húsvét-szigetek partjainál, sőt még egy napra Tolkien is lennék. Persze az csak a logika és nem a sztorik miatt. A komplexitás miatt, ami miatt talán matematikus is lennék. ÉS igazából sok zenekarral koncerteznék együtt, de mindenképp nagy közönség előtt, hogy egybemosódhasson a tömeg. Végül is ezek jó része még mindig belefér tíz-tizenöt évbe.

Nagy Hajnal Csilla és Berta Ádám álmai itt érhetők el

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket