dunszt.sk

kultmag

Egy új életrajz világítja meg William Blake vizionárius életét

Blake, akit saját korában őrültnek hittek, mára a legnagyobb tiszteletnek örvendő és legnagyobb befolyással bíró angol művészek egyike. Víziói és nem mindennapi fantáziája művészetének központi mozgatórugója volt. Az életét feldolgozó legújabb könyvben John Higgs arra tesz kísérletet, hogy a rendelkezésre álló anyagoknak és tudásnak köszönhetően feltárja a nagy költő fejében lejátszódó folyamatokat.

William Blake vs the World című munka Higgs szerint abból indul ki, hogy Blake „őrültsége“ és megszállottsága nem közönséges elmebaj volt, ahogy azt sokan hitték, hanem egy egyedülálló képzelőerővel rendelkező elme megnyilvánulása. Dr. Adam Zeman, a University of Exeter tudósa, aki hosszú évek óta tanulmányozza a képzelőerő neurofiziológiáját, egyetért Higgs-szel. Kutatásai alapján Blake szárnyaló fantáziáját a hiperfantázia megnyilvánulásaként írja le. A hiperfantáziával rendelkező emberek képzelőereje sokkal színesebb és korlátlanabb, mint az átlagembereké. Elméjükben különleges képek, asszociációk és elképzelések alakulnak ki, és gyakran nem tudják megkülönböztetni ezeket az élénk és élethű képzelgéseket a valóságtól – ezt a külvilág értelemszerűen elmezavarként interpretálhatja.

Nem mindennapi képek egy nem mindennapi elmétől

Higgs szerint Blake ráadásul nagy valószínűséggel depresszióban és paranoiában is szenvedett, ami szintén negatív hatással volt érzelmi és lelkiállapotára. „Ez az állapot azonban nem egész életében tartott, a dokumentumok alapján tudjuk, hogy az élete vége felé felesége segítségével sikerült kilábalnia lelki betegségeiből“ – teszi hozzá Higgs.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket