dunszt.sk

kultmag

Művészetek Völgye 30 – Hamarosan!!!

Egy hét múlva veszi kezdetét Magyarország legnagyobb összművészeti kavalkádja, a 30. Művészetek Völgye Fesztivál. Mint ismeretes, a járvány miatt a jubileum 2020-ról 2021-re tolódott, tavaly valamivel szerényebb körülmények között, Kapolcsra korlátozódva, őszi Völgyhétvégék formájában valósult meg a rendezvény. Idén ismét a hagyományos nyári időpontban (július 23. – augusztus 1.), három helyszínen (Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend), tíz napon keresztül élvezhetjük a Völgy áldásait – az autentikus, vidéki miliőt, a kulturális dömpinget és nem utolsó sorban az egyedi ízekben, „kapolcsikumokban“ bővelkedő helyi gasztronómiát. A több ezer program közül igyekszünk kiválogatni a legkülönlegesebbeket, azokat, amelyek a Völgyet igazán egyedivé teszik.

Július 23-án a Művészetek Völgye saját produkciójával, A tehetséges Mr. Ripley című színdarab ősbemutatójával rajtol el a fesztivál Taliándörögdön. Ugyanezen a napon vetítik a kapolcsi Pajta-Mozgóban az 1918-ban készült, Aphrodité című némafilmet, melyhez a Völgy zeneszerző pályázata keretében készült filmzene. A pályázat nyertese, a Melodika Project formáció élőben kíséri majd a filmvetítést, felidézve az első mozgóképszínházak hangulatát. Az Aphrodité mellet két másik, élő zenével kísért magyar némafilm is műsorra kerül: a Mire megvénülünk (1916) és a Rabmadár (1929).

Az egyik legnépszerűbb kapolcsi udvar házigazdája, Harcsa Veronika időnkét különleges produkcióval is megörvendezteti a völgylakókat. Július 24-én, szombaton Gyémánt Bálinttal közösen adnak koncertet az idén tíz éves, Lámpafény című verslemez anyagából. Egy héttel később, július 31-én pedig a Debussy Now! nevű formációval lép fel a saját udvarában. Veronikát ezúttal Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész és Fenyvesi Márton jazz-zenész fogja kísérni.

A jubileumi fesztiválon többször is mikrofon elé áll Palya Bea, aki korábban saját udvart is vezetett Kapolcson. Igazi csemegének ígérkezik „egyszálének” koncertje július 27-én, kedden a taliándörögdi Fonó Udvar – Kocsor Házban. A Művészetek Völgyéhez ezer szállal kötődő Szirtes Edina Mókus is több produkcióval készül idén, ezek közül talán a legizgalmasabb a népzenét a komolyzenével összeházasító, külön erre az alkalomra komponált darabokat felvonultató templomi hangverseny lesz július 31-én. Mókustól nem állnak távol a könnyedebb műfajok sem. Július 27-én a Kaláka Versudvarba látogat, hogy virtuóz hegedűjátékával színesítse Lackfi János és Laár András rögtönzött verses performanszát.

A Művészetek Völgye elképzelhetetlen lenne Földes László „Hobo” nélkül, akinek udvara idén Vigántpetendre költözik át. Hagyományos előadóestjei mellett július 28-án jubileumi nagykoncertet is ad a kapolcsi Panoráma Nagyszínpadon Hobo 75 címmel. Ő lesz a főszereplője a Művészetek Völgye hőskorát idéző programok egyikének is (Hobo & Blue sPot: Cseh Tamás platós koncert; július 31.) .

Vigántpetenden, a Tókertben idén is felállítják a cirkuszi sátrat, melyet jobbára olyan társulatok vesznek birtokukba, amelyek a kortárs tánc, a színház és a klasszikus cirkusz elemeit vegyítik a színpadon. Július 30-án és 31-én itt lép fel a nemzetközi hírű újcirkusz-társulat, a Recirquel egyik legsikeresebb produkciójával, a My Land című előadással.

Új életre kel a taliándörögdi Klastrom is, ahol esténként fényművészeti alkotásokban gyönyörködhetnek a fesztiválozók, vagy éppen felidézhetik a régi emlékeket a legendás völgykoncertekről vetített filmek nézése közben.

A jubileumi Völgy programfüzetében felbukkan egy-egy szlovákiai magyar előadó is. Több éve visszajáró vendég az ekecsi Kuttyomfitty Társulat. Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás július 25-én, vasárnap adnak elő egy családi műsort a Pest-Buda Udvarban. A Hagyományok Háza Folk Udvarban július 26-tól 29-ig a csallóközi Pósfa zenekar húzza a talpalávalót, a „kivilágos kivirradatig” tartó táncházak keretében. Az idén debütáló, taliándörögdi Petőfi Udvar vendége lesz a Gorlo Volka zenekar, amely egy rendhagyó, Pilinszky-feldolgozásokból álló műsorral érkezik a Völgybe.

Részletes program és további információ.

Fotók: Kacsinecz Krisztián

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket