dunszt.sk

kultmag

Külön falka, a megbocsátás erejéről szóló film

A magyarországi rendezőnő, Kis Hajni első nagyjátékfilmje, a Külön falka apa és lány bonyolult kapcsolatáról szól. Tibor, aki állandóan konfliktusba kerül környezetével, a börtönből szabadulva próbál újra közel kerülni lányához, az öntörvényű és bátor Nikihez. A produkció kulcsfontosságú témája a megbocsátás és a saját tetteinkért való felelősségvállalás.

A rendezőnő elmondása szerint a film személyes élményeire, tapasztalataira, apjával való kapcsolatára épül: „Kiskoromban hosszú időre eltűnt az életünkből. Nagyon nehéz időszak volt és sok mindent nem voltam képes olyan fiatalon megérteni. A film története nagy mértékben a saját életemen alapul. Azóta már feldolgoztam ezeket az élményeket és talán azért is tudom ma ilyen pontosan meghatározni az annak idején bennem lezajló érzelmi folyamatokat. Remélem, hogy a történetem segítséget tud majd nyújtani másoknak a saját személyes traumáik feldolgozásában,”

A film a magyarországi Proton Cinema és a szlovákiai MPhilms koprodukciójában készült. Több szlovákiai magyar színész is szerepel benne, köztük Bandor Éva, Nádasdi Péter, Derzsi Réka és Molnár Xénia, hangmérnöke pedig a szlovák Dušan Kozák.

Világpremierje 2021. augusztus 26-án volt az 55. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon, de 2020-ban az Eastern Promises Industry Days First Cut+ programjában is megszerezte a Works in Progress díjat. Karlovy Vary után a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták, ahol elnyerte a közönségdíjat.

A szlovákiai közönség elsőként szeptember 30-án láthatja a Lumière moziban, ahol Kis Hajni, valamint további alkotók és szereplők is személyesen mutatják be a filmet. A premier során Diana Cam Van Nguyen Kedves apu (Milý tati) című rövidfilmjét is levetítik, amely ugyancsak egy apa és lánya problematikus kapcsolatát taglalja. 

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket