dunszt.sk

kultmag

Abdulrazak Gurnah tanzániai író kapta az irodalmi Nobel-díjat

Tavaly az amerikai költőnő, Louise Glück vehette át az irodalmi Nobel-díjat, idén pedig a zanzibári születésű regényíró, Abdulrazak Gurnah „a gyarmatosítás és a menekültek sorsának megalkuvás nélküli, együttérző ábrázolásmódjáért (…)”. Ezzel Wole Soyinka 1986-os díjazása után Gurnah a második fekete-afrikai szerző, aki elnyerte a rangos kitüntetést.

Gurnah 1968-ban emigrált az Egyesült Királyságba, ahol angol irodalmat tanult, első írásait pedig már huszonegy évesen publikálta. Eddig tíz könyve és számtalan novellája jelent meg, leghíresebbek regényei közé tartozik a Paradise (1995), Desertion (2005) és a By The Sea (2001). Anders Olsson, a Nobel-bizottság elnöke szerint Gurnah prózája „mentes a sztereotip leírásoktól, és a világ tekintetét a kulturálisan színes Kelet-Afrika felé irányítja. (…) Gurnah igazság iránti elkötelezettsége, és az egyszerűsítéstől való idegenkedése rendkívül hangsúlyos. Ettől kissé borúsnak és megalkuvás nélkülinek tűnhet, ugyanakkor nagy együttérzéssel és hajthatatlan kiállással követi az egyének sorsát.”

A 70 éves Gurnah korábban a Kenti Egyetemen tanított angol és posztkoloniális irodalomat, nemrégiben azonban visszavonult professzori állásából. Elmondása szerint éppen a konyhában ült, amikor értesítették díjazásának híréről, és először azt gondolta, csupán tréfát űznek vele.

„Azt hittem, átverés az egész. Ez a dolog, hogy kik lesznek a befutók, általában már hetekkel, sőt hónapokkal korábban kikerülnek, úgyhogy nem sokat foglalkoztam vele. Csak arra gondoltam, vajon ki fogja megkapni – nyilatkozta a szerző. – Megtiszteltetés számomra, hogy elnyerhettem ezt a díjat, és hogy ezzel csatlakozhattam azokhoz a szerzőkhöz, akik megelőztek engem ezen a listán. Elsöprő érzés, nagyon büszke vagyok.”  

Az eredeti cikk a The Guardian és a Deutsche Welle oldalán olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket