dunszt.sk

kultmag

80 éves Orson Welles legnagyobb klasszikusa, az Aranypolgár

1941-ben került a mozikba Orson Welles sokat vitatott, ám annál is többet idézett filmje az Aranypolgár. Már a film elkészültét is viták övezték, William Randolph Hearst, akiről Welles a főhőst mintázta, mindent megtett, hogy megakadályozza a bemutatót, a film pedig, bár a kritikusok elismerését rögtön elnyerte, a kasszáknál nagyot bukott, ennek oka lehet, hogy az Aranypolgár számtalan tekintetben előzte meg a korát, legyen szó vágástechnikáról, bizonyos narratív elemekről vagy éppen a műfajok keveréséről.

Az utókor azonban már világosan látja, hogy Welles filmje milyen hatással volt a későbbi korok filmművészetére. Nem véletlen, hogy nem igazán készül olyan lista, ahol az Aranypolgár ne szerepelne minden idők tíz legfontosabb filmje között.

Az évforduló alkalmából egyébként az egyik legnagyobb amerikai forgalmazó, a Criterion 4K minőségű Blu Ray-kiadásban újra piacra dobja a filmet.

A lemezen azonban nemcsak az eredeti mozi lesz, hanem több izgalmas újdonság is. Orson Welles művészetével foglalkozó egyetemi kutatók készítettek audiokommentárt a filmhez, emellett pedig látható lesz Peter Bogdanovich és Roger Ebert kevesek által ismert, eredetileg a BBC-re gyártott dokumentumsorozata, a The Complete Citizen Kane.

A film elkészültét tavaly -bár sajátos szemszögből – de David Fincher is feldolgozta Mank című filmjében.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket