dunszt.sk

kultmag

Nyolc órás, vágatlan felvétel tekinthető meg David Bowie-ról

Bowie 1973-as, The 1980 Floor Show című televíziós műsoráról nyolc órás felvétel került feltöltésre a You Tube-ra. A program eredetileg az NBC csatorna The Midnight Special című sorozatának egyik epizódja volt, amelynek munkálataiban maga Bowie is részt vett. A talált műsorrészletben „megannyi vágatlan felvétel, kulisszák mögötti pillanatok és az összes táncpróba” tekinthető meg Bowie előadásában.

Amikor a The Midnight Special producere, Burt Sugarman felkereste az énekest a műsor ötletével, Bowie csak azzal a feltétellel egyezett bele, hogy a forgatáson teljes kreatív szabadságot kap. Ennek fényében úgy döntött, a produkció próbáit és előadásait a londoni Marquee Clubban tartja, kétszáz fiatal rajongót kérve fel közönségnek.

„A műsort erősen reklámozták az amerikai sajtóban, de az Egyesült Államokon kívül máshol nem mutatták be, soha nem is adták ki hivatalosan”‒ írja az Open Culture.

A forgatás három napig tartott, alig pár hónappal azután, hogy Bowie utolsó alkalommal lépett fel Ziggy Stardustként a Hammersmith Odeon Theatre-ben. A koncert végén az énekes azt mondta: „Ez nemcsak a turné utolsó fellépése, hanem az utolsó, amit valaha előadunk.” Ennek ellenére a The 1980 Floor Showban újra magára öltötte Ziggy karakterét, miközben következő albumait, az Aladdin Sane-t és a Pin-Upst is bemutatta. A műsorban végigkövethető az átmenet, ahogy Bowie alteregója Ziggyből egy földönkívüli számkivetetté változik. Ez utóbbi karaktert alakította a pár évvel később bemutatott, Nicholas Roeg által rendezett A Földre pottyant ember című filmben is.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket