dunszt.sk

kultmag

Betekintés egy szégyentelen ember személyiségébe – Red Rocket

Sean Baker legújabb filmje, a Red Rocket főszereplője, Mikey Saber hangos belépővel érkezik a képernyőre. A férfi egyfajta ereklye, aki egy kudarcokkal teli Los Angeles-i karrier után visszatért szülővárosába, de a varázslatos csillogást magával vitte. Baker eddigi filmjeiben láthattunk empátiát – olyan emberekről szóltak, akik túljutottak az eléjük gördített akadályokon. A Red Rocket egy sokkal keserűbb mű, de épp ez a lényege: Mikey ellenszenves, akaraterejével küzdötte magát végig eddigi életén, és – talán épp ezért – szinte vonzza a kamerát.  

Mikey egykori pornósztár, aki a szakmában szerzett számos elismerésével bátran kérkedett, de miután nehézségekbe ütközött, kénytelen visszatérni szülőhelyére, Texas Citybe, és bekopogtatni elhidegült felesége, Lexi (Bree Elrod) ajtaján. Lexi és anyja (Brenda Deiss) nyilvánvaló ellenségeskedése ellenére Mikey valahogy ráveszi őket, hogy náluk maradhasson, és innentől kezdve ostoba tervek megvalósításával foglalatoskodik – kábítószer-kereskedelemmel, régi gimnáziumi barátokkal való kapcsolatteremtéssel, valamint megpróbál egy csinos 17 éves lány vonzalmaiba kerülni, akivel egy helyi fánkboltban találkozik.

A Red Rocket a 2016-os választások előtti hónapokban játszódik – a tévéhíradókban alkalmanként hallható szövegrészletek Donald Trump elnökválasztási kampányáról szólnak –, és Baker egyértelműen azt akarja, hogy a néző összefüggést vonjon a volt elnök és a főszereplő személyisége között. Valószínűleg a közönség bármelyik tagja tudja, hogy Mikey gyanús alak, ahogy a többi ember is életében, de mégis elbűvölő, ahogy szabadjára enged egy újabb öndicsérettel teli monológot.

Rex, az egykori MTV VJ, rapper (a Dirt Nasty becenév alatt), humorista és színész, kreatív választás volt a főszerepre. A korai 2000-es évekből emlékezhetnek rá a nézők, leginkább a Scary Movie filmekből – az azóta eltelt évekből összeállt szakadék bizonyítékul szolgál arra, hogy Rexnek megvan a megfelelő kétségbeesése ahhoz, hogy tökéletesen ábrázolja Mikey-t – egy olyan férfit, akinek nincs pénz a zsebében, és kevés értékelhető képességgel rendelkezik. Tagadhatatlanul izgalmas nézni, ahogy feltápászkodik, még akkor is, ha Mikey krónikusan ideges energiája azt sugallja, hogy ő maga is tudja, hogy bármelyik pillanatban összeomolhat az élete.

Kapcsolata a Strawberry (Suzanna Son) nevű tinédzser lánnyal némileg üzleti motivációból fakad: benne látja a lehetőséget arra, hogy visszaküzdje magát Los Angeles krémjébe. Strawberry a 18. életévének küszöbén áll, és egyszerre vadul naiv és feltűnően öntörvényű. Mikey iránti őszinte vonzalma feszültségben tartja a közönséget – Mikey önzése szinte megkülönböztethetetlen személyazonosságától, ami része varázsának, de ismételt összeomlásra ítéli.

Lehet, hogy papíron nevetségesen hangzik románcuk, de a képernyőn működik. Mikey lett Baker egyik leginkább átgondolt alkotása, és Rex félelmetes őszinteséggel kelti életre őt. Segítségével a Red Rocket kihívás elé állítja a közönséget.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket