dunszt.sk

kultmag

Újabb Banksy-alkotást loptak el

Alig egy héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy rejtélyes módon szabadultak meg Banksy doveri Brexit-alkotásától, máris újabb falfestménye tűnt el nyomtalan.

Ezúttal a párizsi Pompidou Központ földalatti parkoló fémtáblájának hátoldaláról tulajdonítottak el egy Banksy-alkotást.

A graffiti, amely 2018. június 25-én került a parkoló falára egy, a kezében ceruzát magasba emelő, a fején szájkosárral letakart patkányt ábrázolt. A falfestményen továbbá egy felirat volt olvasható: „Fifty years since the uprising in Paris 1968. The birthplace of modern stencil art”, azaz: „Ötven évvel az 1968-as párizsi lázadás után. A modern stencilművészet bölcsője”.

A Pompidou Központ a graffitit plexiüveggel borította, amelyet először 2018 júliusában próbáltak meg legelőször ellopni, akkor azonban épp arra járőrözött egy biztonsági őr, akinek sikerült elijesztenie a rongálót.

Az alkotást feltehetőleg fűrésszel vágták ki a fémlapból, a párizsi intézmény lopás és rongálás vádjával tett feljelentést az ügyben.

Az utcai művész alkotásai óriási összegekért kelnek el: az egyik legismertebb műve, a Girl with balloon közel 1 millió fontért (1,1 millió euró) kelt el egy párizsi árverésen.

A titokzatos graffitiművész kilétét homály fedi, szűk baráti körén kívül senki sem ismeri. Első munkái a 90-es években jelentek meg szülővárosában, Bristolban, azóta pedig művei számos nagyváros köztereit, utcáit, falait és kapuit díszítik.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket