dunszt.sk

kultmag

Megvan az idei Libri irodalmi díj győztese

A Libri irodalmi díj Magyarország egyik legrangosabb szakmai elismerése, melyet 2016 óta minden évben kiosztanak. A kiadó a kultúra elhivatott pártolójaként az olvasás népszerűsítését és a kortárs irodalom támogatását is fő céljának tartja. A szakmai zsűri díja mellett egy közönségdíjat is átadtak.

A 2020-as év győztese: Láng Zsolt Bolyai című kötete, melyről a napokban jelenik meg Szalay Zoltán kritikája oldalunkon. (Megjelent!)

A 2020-as év közönségdíjasa: Grecsó Krisztián Vera című regénye.

„A Vera könnyen az olvasó szívébe lopja magát, mert csak rövidke három hónapot fog át, az iskolakezdéstől karácsonyig követi egy épp tizenegy éves kislány kalandjait (bizony, kalandok, váratlan fordulatok, mesébe illő »véletlenek«), de pontosan megragadja a felnőttek kontra gyerekek, a barátok kontra ellenségek, az iskola kontra otthon, a beszéd kontra gondolat viszonyokat. Nem kevés” – írja kritikájában a kötetről Csanda Gábor.

Az elmúlt év győztes könyve: Szvoren Edina Verseim című kötete volt (kritikánk a kötetről).

Az elmúlt év közönségdíjasa: Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című kötete (kritikánk a kötetről).

A szakmai bizottság ez éven 51 kiadó 179 könyvéből választotta ki a nyertest. A zsűri tagjai: Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója, Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja, Károlyi Csaba Artisjus-díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató, Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke.

A 2020-as Libri irodalmi díj döntősei:

Babarczy Eszter: A mérgezett nő
Barnás Ferenc: Életünk végéig
Bodor Ádám: Sehol
Darvasi László: Magyar sellő
Grecsó Krisztián: Vera
Láng Zsolt: Bolyai
Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt
Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint
Tóth Krisztina: Fehér farkas
Závada Pál: Hajó a ködben

A zsűrinek ebben az évben nemcsak amiatt volt nehéz dolga, mert újfent 10 kimagasló alkotás versengett egymással, hanem azért is, mert a világjárvány miatt, a díj történetében először, online kellett kiválasztaniuk a győztest. A zsűrivel készült videó itt nézhető meg.

A döntős regényekről készült videók megtekinthetők a Libri facebook oldalán.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket