dunszt.sk

kultmag

Több egyetem is tiltakozik a szlovák felsőoktatási törvény módosítása ellen

Az Oktatásügyi, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium új felsőoktatási törvényt készít Szlovákiában, amire még a beterjesztés előtt reagált több szlovák egyetem és a Szlovák Rektori Konferencia is. Mikor nyilvánosságra került a szándék, rögtön nyilatkozatot adtak ki, melyben az egyetemek autonómiája mellett szólaltak fel, és határozottan elutasítják a tervezetet, melyet a felsőoktatás politikai ellenőrzés alá vonásaként értelmeznek. Ezen kívül pedig arra kérték a minisztériumot, a jogalkotási folyamatba vonják be az akadémiai intézményeket is.

Újabb fejlemény, hogy a legnagyobb szlovák egyetem, a Comenius március 1-jétől sztrájkba kezdett az oktatási intézmények átpolitizálása ellen. Ám ennek nem csak a törvénytervezet az oka, hanem az is, amilyen elvek mentén a minisztérium az egyetemek és főiskolák finanszírozását elképzeli az idei évtől. A szenátus szerint az alulfinanszírozás ugyanis ahhoz vezet, hogy a felsőoktatási intézmények teljes mértékben alárendelődnek a minisztériumnak.

A minisztérium a SITA hírügynökség számára kifejtette, hogy még nincs készen a törvénytervezet, melynek munkálataihoz a kezdetektől várják az akadémiai intézmények képviselőit. Egy olyan terveztről van szó, mely a rendszer régi hibáit orvosolná, mégpedig olyan eszközökkel, melyek már bizonyítottak Ausztriában, Németországban, Franciaországban és a skandináv országokban. A minisztérium február 23-án mutatta be a felsőoktatási intézmények képviselőinek a tervezetét.

„Az oktatásügyi minisztérium képviselőinek mediális megnyilvánulásaiból tudjuk, hogy a minisztérium a felsőoktatási törvény módosításán dolgozik. A minisztérium az akadémiai közösség kizárásával végzi ezt a munkát” – nyilatkozta lapunknak február 1-jén Libor Vozár, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem rektora, a Szlovák Rektori Konferencia alelnöke.

„Jelenleg csak egy olyan törvénymódosítási tervezet érhető el, amely nem hivatalos úton jutott el az egyes egyetemek akadémia közösségéhez” – nyilatkozta Juhász György is, a Selye János Egyetem rektora, Bárczi Zsófia a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja szerint pedig „Az egyetemek hivatalosan még nem kapták meg a törvénytervezetet, viszont egyre több hír kering a tervezettel kapcsolatban, illetve konkrét részletek is kiszivárogtak a munkaverzió(k) kapcsán, pl. a kari tanácsok (szenátusok) és a kari tudományos tanácsok tervezett megszüntetésére, vagy épp arra vonatkozóan, hogy az új törvénytervezet értelmében a rektort nem az egyetem szenátusa, hanem az igazgatónács választaná”.

A sztrájkkészültséget legelőször, február 26-án a nagyszombati egyetem hirdette meg. Szenátusuk nyilatkozata arra kéri Branislav Gröhling oktatásügyi minisztert, hogy vonják vissza a tervezetüket, mivel az nagy mértékben sérti a felsőoktatás méltóságát.

Sztrájkkal fenyeget a Szlovákai Felsőoktatási Tanács is, mely nyomatékosan kéri a minisztériumot, hogy a felsőoktatási intézmények széleskörű bevonásával alkossa meg a tervezetet, a kormányprogrammal összhangban.

Március elsejével csatlakozott a sztrájkhoz a Szlovák Műszaki Egyetem és a Bél Mátyás Egyetem is.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket