dunszt.sk

kultmag

Seaspiracy: film az óceánok végéről

Ali Tabrizi már gyerekorától szoros kapcsolatban van az óceánokkal, tengerekkel. Felnőve műanyag-rendőr lett, a tengerpartokat takarította, reciklált evőeszközöket és flakonokat vitt a strandolóknak, támogatta az óceánok megmentésére szervezett akciókat.

Mikor meghallotta, hogy Japán újra engedélyezte a bálnák vadászatát, dokumentumfilmet kezdett forgatni. Végigjárta az óceánokat, hogy bemutassa a halászat helyzetét. Ennek a folyamatnak az eredménye a Seaspiracy című film, melyet a Netflixen lehet megnézni. David Attenborough emlékezetes Egy élet a bolygónkonja után egy újabb alkotás, mely a természet és az ember kizsákmányolásának hatásait döbbenetes erővel mutatja meg.

A Seaspiracy, mely Leonardo DiCaprio anyagi segítségével jött létre, a 2014-es Cowspiracy nyomdokain halad, és a végkövetkeztetése is hasonló: Azzal járulunk hozzá a földi élet fenntarthatóságához, ha nem eszünk állati eredetű ételeket.

A mozaikokból az ipari halászat teljes képe tárul elénk, az óceánvédő Tabrizi és az általa meghívott biológusok, aktivisták, sőt a halászatban kihasznált rabszolgák szempontjából. Ennek az iparágnak ugyanúgy része a kriminalitás és a brutalitás, mint a korrupció bármely formája. A filmes szerint ezért nem tiltakoznak nagyobb mértékben a nagy szervezetek, miközben a fenntartható halászat is csak egy marketingeszköz, ahogy a delfinek védelmének bizonygatása is.

A konkrét és hathatós intézkedések azonban hiányoznak.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket