dunszt.sk

kultmag

Cséfalvay András a Nyitott Műteremben

A Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában április 15-én Cséfalvay András műtermébe látogathatunk el Frazon Zsófia etnográfus, kurátor, a Néprajzi Múzeum muzeológusa vezetésével.

A sorozat terve az, hogy minden csütörtökön 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhessünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhessük meg legfrissebb műveiket és terveiket. Ez a tizennyolcadik állomás.

A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várjuk a kérdéseket.

Cséfalvay András alternatív történetmesélésen alapuló művészeti gyakorlatában a tudás és a nyelv működésének új perspektíváit, valamint a tudomány és valóságértelmezésünk közötti lehetséges összefüggéseket vizsgálja. Videó alapú műveiben különböző spirituális és tudományos nézetek ütköznek és játsszák ki újra és újra egymást. Az eltérő világképek, a valóságot értelmező, rendszerező és szervező modellek, és az egymásnak ellentmondó tudományos elképzelések ilyenfajta konfrontálása rávilágít a (tudományos) tények hátterében munkálkodó döntési folyamatokra, hierarchikus viszonyokra, hatalmi szempontokra, és egyéni, közösségi vagy akár nemzeti érdekekre.

A tudomány a világ reprezentációjának egy nagyon hatékony módja, Cséfalvay szerint azonban minden esetben fontos megvizsgálni, hogy az adott szituációban valóban a tudomány bizonyul-e a leghasznosabb eszköznek. Cséfalvay András saját felelősségét és a művészet szerepét abban látja, hogy rávilágít olyan pontokra, ahova a tudomány fénye már nem ér el, felerősít olyan hangokat, amik amúgy nem jutnának szóhoz, és mindezeken keresztül a láthatatlan világ létjogosultsága mellett érvel. A szabályok és racionális rendszerek koordinátái közé rendezett valóság-képünkön belül keresi a szabályok megszeghetőségének, a tények bármelyik pillanatban történő megmásíthatóságának, a misztikumnak, vagy a megmagyarázhatatlannak a releváns helyét.

Cséfalvay András (1986) Pozsonyban él és dolgozik. Festészeti és matematikai tanulmányai után 2015-ben szerzett doktori fokozatot a Szlovák Képzőművészeti Egyetemen. 2009-ben elnyerte az Oskár Čepan-díj fődíját, 2019-ben pedig a Tatra Banka Foundation fiatal művészek számára létrehozott díját.

Egyéni kiállításainak a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér, a zlíni Kabinet T, a prágai etc. Gallery, a Karlín Studios, a Berlinskej Model, a Galerie SPZ, a Galerie Jelení, a Galeria Václava Špálu, besztercebányai Schemnitz Gallery, a somorjai AtHome Gallery, a zsolnai Zsinagóga, a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, a Krokus Gallery, a Soda Gallery, a Galeria Enter, a Galeria Medium, a Gallery Cyprian Majernik, a Galeria HIT, a levocai City Gallery, a brnói KinoArt, a római The Gallery Apart, a budapesti Óbudai Társaskör Galéria és a Trafó Galéria adtak otthont.

Művei megtalálhatóak a Szlovák Nemzeti Galéria és a Malmö Konstmuseum gyűjteményében.

Cséfalvay András Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad című egyéni kiállítása 2019-ben volt látható a Trafó Galériában, a róla szóló kritikánk itt olvasható. A Model for Extinction Survival: Take to the Sky című, a pozsonyi SODA Galériában tavaly nyáron kiállított anyagról pedig itt írtunk. Olvasmányairól pedig itt kérdeztük.

www.andrascsefalvay.com

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket