dunszt.sk

kultmag

„A reformra szükség van, de a stúdiók viselkedése képmutató” – Dudás Viktor filmszakértővel a Golden Globe-botrányról beszélgettünk

A Golden Globe történetét számtalan botrány szegélyezte, azonban úgy tűnik, most valami végleg eltörött a világ egyik legnagyobb filmes díjátadójánál. Minden egy norvég újságíró, Kjersti Flaa keresetével kezdődött ezúttal, akit többszöri jelentkezés után sem vettek fel a szervezetbe, holott szakmailag tökéletesen alkalmas lett volna a tagságra. Az LA Times aztán több cikkben is foglalkozott a témával, világsztárok (többek között Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Tom Cruise) és stúdiók (egyelőre a Netflix, az Amazon és a Warner) sürgetik a díjat odaítélő HFPA szervezet reformjait, a gálát közvetítő NBC pedig bejelentette, hogy jövőre nem tűzik műsorra a díjátadót. A kialakult helyzetről Dudás Viktor filmszakértőt, a magyar Oscar-közvetítések rendszeres szakkommentátorát kérdeztük.

Mennyire lepett meg a kialakult helyzet?

A visszaélések egyáltalán nem leptek meg, sajnos tudtuk, hogy ez egy bevett módszer a szórakoztatóiparban. Erről azonban elsősorban nem a tagok tehetnek, hanem a stúdiók, illetve egész Hollywood, hiszen mindenki tud, tudott ezekről, a HFPA tagjait eddig is kiemelten kezelték. Volt szerencsém ismerni a korábbi elnököt, Lorenzo Soriát, akivel egyszer érintettük a most is előkerülő témákat, például a színesbőrű újságírók kérdését. Elmondta, hogy afroamerikai kollegától egyáltalán nem is érkezett hozzájuk megkeresés, egyetlen angol úriember lett volna, az ő médiuma azonban nem volt elég fajsúlyos. De ha belegondolunk, ezt nem is lehet így művileg meghatározni, hiszen ezek az újságírók Hollywoodban élnek, csak ezzel foglalkoznak, nagyon kevés ország nagyon kevés médiumának éri ez meg piacilag.

Miben más ez a botrány, és mennyire tartod adott esetben képmutatónak a stúdiók viselkedését?

A stúdiók és az egyéb szereplők megszólalásait mindenképpen képmutatónak tartom, azzal együtt, hogy nem vitatom el, a reformra már égető szükség van. Ott van például Tom Cruise esete, rendben van, visszaküldte a három díját, de vajon visszaküldte azt a mennyiségű pénzt, hírnevet és ismertséget, amelyet a Golden Globe hozott neki? Nyilvánvalóan nem. Az NBC vagy a Netflix pedig az időhöz ragaszkodik, egy év alatt záruljanak le a reformok, pedig ez nem ilyen egyszerű, ilyen mérvű változásokhoz idő kell, és ne feledjük, hogy a koronavírus-járvány is szempont jelen esetben.

Említetted, hogy a reform szükségessége szerinted is vitathatatlan. Mit gondolsz, milyen lépések lennének a legégetőbbek?

Mindenképp szükség van a fiatalok előretörésére. A tagság átlagéletkora elképesztően magas, persze az is érthető, hogy ők sem könnyen mondanak le az előjogaikról. Miközben a médiapiac is jelentősen átalakul. Ma már jóval kisebb a szerepe az újságíróknak, hiszen egy jól felépített közösségi médiás platform akár sokkal több embert is elérhet. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy a nézők, az olvasók veszítenek azzal, ha a sajtómunkások végleg háttérbe szorulnak, hiszen egy újságíró képes kontextusba helyezni, más nézőpontból megvilágítani a dolgokat. A változás tehát szükséges és fontos, ám a realitás talaján kell maradnunk.  

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket