dunszt.sk

kultmag

Banksy megvásárolná a fegyházat, ahol Oscar Wilde raboskodott

Idén márciusban Banksy új alkotással jelentkezett, amelyet a readingi fegyház téglafalára festett. A graffitin egy fogoly látható, aki csomóra kötött lepedők segítségével, egy írógépet egyensúlyozva próbál megszökni. Sokan úgy vélték, a művön látható alak Oscar Wilde-ra utal, aki egykoron a börtönben raboskodott.

Banksy ezúttal felajánlotta, hogy eladva a Wilde-kép felfestéséhez használt sablont, megvásárolja a readingi fegyházat. Terve az, hogy az épületet művészeti komplexummá alakítsa.

„[Wilde] mintegy védőszentje volt annak, hogy két, egymástól ellentétes ötlet ütköztetésével varázslatot teremtsen – nyilatkozta Banksy. – Ideálisnak tűnik, hogy az őt elpusztító helyet a művészet menedékévé alakítsuk, meg kell tennünk.”

Wilde-ot 1895-ben, fajtalankodás vádjával ítélték két év fegyházra és közmunkára, miután nyilvánosságra került a fiatal költővel, Lord Alfred Douglasszal folytatott viszonya. Börtönbüntetése alatt írta meg utolsó szerzeményeinek egyikét, A readingi fegyház balladája című verset.

Az üresen álló börtön 2019 óta vár eladásra, jelenlegi ára 10 millió font. Banksy megígérte, hogy a stencil eladásával megemeli a kért összeget. Egyelőre nem tudni, hogy elfogadták-e a művész ajánlatát.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket