dunszt.sk

kultmag

Érző Mezők – Szőke Erika kiállítása

2018. október 5-én, vagyis ma este 8 órakor nyílik Szőke Erika Senzitívne Polia / Érző Mezők című kiállítása a szenci Labyrint Galériában.  A kiállítást Száz Pál nyitja meg.

 

 

Emlékgócok szövevényében járunk: itt is, ott is a személyes, a családi és a generációs emlékezet képpé élesített mozzanatai ölelkeznek és bonyolódnak egymásba – mi pedig sejtjük, hogy e textúra legmélyén a valódi és tulajdonképpeni főszereplő az idő, ez a megfoghatatlan, kifürkészhetetlen, folytonosan iszkoló, szétszálazódó és el-elkülönböző lényegiség. Ahogy Csehy Zoltán írja, »Szőke Erika világa egyszerre időutazás és időtlenítés, az idő tudatosítása és semmibe vétele: olyan természetességgel nyúl az időhöz, mint pék a dagasztótálba, úri nő a rúzsa után, pszichoanalitikus a tudatalattiba, hívő a szenteltvíztartóba«” – írja Szőke Erika műveiről Andrej Inotay.

 

Élő emlékek

 

Száz Pál szerint: „Szőke Erika mindig érzékeny, ám sosem érzelgős képeinek mindig van anyaga, konkrét és átvitt értelemben is. Hasonlóan az anyagban, a teremtett világban testet öltő Jézushoz, a test ugyanakkor a halál idejét megörökítve válik szemünk láttára puszta anyaggá. A kovász masszája és az emberi massza, az élet anyaga, a mozgó, eleven, dinamikus anyag, amelyben a születés és halál, a testesülés, a romlás munkál.

 

 

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket