dunszt.sk

kultmag

Kultúra karantén idején

Nemcsak Kínában és Olaszországban, hanem a világ számos különböző szegletén törik a fejüket a kultúra szervezői, hogyan jusson hozzá a közönség a műalkotásokhoz ezekben a nehéz időkben. A koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet okán színházak, koncerttermek, mozik zárnak be, az események nagy része elmarad, felolvasások, könyvbemutatók halasztódnak el bizonytalan időre. Ezért galériák, intézmények, csoportok, és maguk a művészek is kreatív megoldások után néznek az Óbudai Danubia Zenekar koncertjét már péntek este élő adásban lehetett követni az otthonunk biztonságából, Kurtág, Haydn és Dvořák szerzeményeivel, ma, 14-én a Budapest Fesztiválzenekar Kakaókoncert gyerekkoncertjét lehet élőben megtekinteni 14:30-tól, vasárnap 15 órától pedig a Fővárosi Nagycirkusz közvetíti a Varázslatos győztesek című előadást, utolsó alkalommal. Hétfőn 19 órától pedig a magát karantén színháznak nevező, a TRIP hajó által szervezett társulat is jelentkezik első élő adásával, amelynek keretében Albert Camus A pestis című regényének monodrámáját hozzák el a nézőknek.

A Müpa is elérhetővé tette a mai napon digitális médiatárát, ahol ezúttal regisztráció nélkül érhető el 80 koncert és több, mint 40 irodalmi est felvétele. De meglátogathatjuk a világ nagy múzeumait is a fotelből, a Paris Musées, a New York-i Metropolitan Museum of Art, vagy épp a Weltmusem kollekciójához is hozzáférhetünk, adott hírt róla a Papageno portál, azzal együtt, hogy a budapesti Ludwig Múzeum online terében pedig témához illően egy olyan kiállítást nézhetünk meg, amely „az internet kapacitásának potenciális végét vetíti előre”.

Társulatok és intézmények mellett egyénileg művészek is gondolkoznak alternatív művészet-népszerűsítésen: tegnap délután Tóth Kinga, magyar író és performanszművész jelentkezett élő adásban facebook oldalán egy „online karantén felolvasás”-sal, amelyben angol, német és magyar nyelven olvasott fel, és arra szólította fel művész-irodalmár kollégáit, hogy ha benne vannak, kövessék példáját az online felolvasások, koncertek előadásában. És, hogy az amúgy sem mindig könnyű sorsú kultúrát támogatni tudjuk, szolidaritási akció indult a színházakat érintve, ami arra buzdítja a közönséget, hogy ne váltsa vissza az elmaradt előadásokra szóló jegyeket.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket